Premierul desemnat al Republicii Moldova, Pavel Filip, a iniţiat consultări cu grupurile parlamentare, cu sindicatele şi cu patronatele

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Pavel Filip, a iniţiat, astăzi, consultări cu grupurile parlamentare, precum şi cu sindicatele şi patronatele. Pe de altă parte, opoziţia socialistă a contestat la Curtea Constituţională decretul de desemnare a lui Filip şi ameninţă cu proteste în cazul în care Guvernul de la Chişinău va fi învestit. Colega noastră de la Radio Chişinău, Mariana Vasilache, are detalii.

Corespondenţă de la Chişinău – Reporter: Mariana Vasilache – Pavel Filip a avut astăzi întrvederi cu grupurile parlamentare şi cu deputaţii neafiliaţi care au semnat în favoarea desemnării sale la funcţia de premier. Au fost formate patru grupuri care lucrează asupra programului de guvernare. Pavel Filip şi-a exprimat speranţa că programul de guvernare va fi elaborat în următoarele câteva zile, timp în care va fi formată şi echipa guvernamentală pentru a cere cât mai repede votul de încredere al Parlamentului. Atât liderii politici, cât şi Pavel Filip susţin că, deocamdată, nu s-a discutat despre partajarea funcţiilor în viitorul guvern.

Pe de altă parte, socialiştii au depus o sesizare la Curtea Constituţională în care cer anularea decretului preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de prim-ministru. Partidul Socialiştilor consideră că acest decret ar încălca mai multe prevederi constituţionale, inclusiv termenul limită în care şeful statului trebuia să desemneze decretul respectiv, dar şi procedura de formare a majorităţii parlamentare. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că partidul său va organiza proteste de stradă dacă se va ajunge la procedura de învestire a noului guvern. Sâmbătă, la Chişinău, au avut loc trei proteste separate, împotriva desemnării lui Pavel Filip, la funcţia de prim-ministru, la care au participat mii de oameni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 ianuarie