PORTRET: S-a stins din viaţă Ion Panţuru, sportivul care a adus României singura medalie olimpică la sporturi de iarnă

Marele campion Ion Panţuru, sportivul care a adus României singura medalie olimpică la sporturile de iarnă, a încetat din viaţă duminică, 17 ianuarie, la vârsta de 82 de ani.

tinerete

„Federaţia Română de Bob şi Sanie îşi exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a lui Ion Panţuru, considerat emblema bobului românesc. Ion Panţuru este singurul român medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de Iarnă, desfăşurate în anul 1968, la Grenoble. A concurat la bob de două persoane împreună cu frânarul Nicolae Neagoe, iar performanţa lor nu a fost egalată până în prezent”, se arată în comunicatul Federaţiei.

Ion Panţuru a fost declarat Maestru Emerit al Sportului pentru întreaga carieră, primind medalia naţională „Pentru Merit” clasa a II-a. Trei oraşe de pe Valea Prahovei — Comarnic, Sinaia şi Buşteni – l-au numit cetăţean de onoare.

Patru participări la Jocurile Olimpice

Ion Panţuru a participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă. Sportivul a fost cel care a purtat la fiecare olimpiadă drapelul României:

Innsbruck (1964) – debutează în proba de bob
Grenoble (1968) medalie olimpică de bronz, la bob 2 persoane, împreună cu frânarul Nicolae Neagoe
Sapporo (1972) – locul 10 cu echipa de bob patru persoane
Innsbruck (1976) – participă în ultimul moment, în urma accidentării unuia dintre elevii săi

Camera cu trofee din casa din Buşteni/ Foto: Ion Panţuru Official
Camera cu trofee din casa din Buşteni/ Foto: Ion Panţuru Official

O altă serie de performanţe notabile a urmat pentru Ion Panţuru alături de sinăianul Dumitru Focşeneanu,  împreună cu care a câştigat două medalii la Campionatele Mondiale: argint la Campionatul Mondial din 1969 şi bronz la Campionatul Mondial din 1973.

De asemenea, a obţinut la Campionatele Europene două medalii de aur la bob patru persoane (1967 şi 1971), două de argint la bob două persoane (1969) şi bob patru persoane (1969), şi una de bronz în 1970 la bob patru persoane.

campion
Foto: Ion Panţuru Official – Facebook

Devenit celebru pentru performanţele obţinute la bob, Ion Panţuru a fost iniţial fotbalist, legitimat ca portar la echipa Carpaţi Sinaia, în Liga B. A părăsit acest sport după ce s-a îndrăgostit de sporturile de iarnă, dar decizia se pare că nu i-a aparţinut în totalitate. „Ministerul Sportului de atunci mi-a luat dreptul de a mai juca fotbal”, a declarat Ion Panţuru în cadrul unui reportaj realizat de Digi24 cu ocazia Olimpiadei de la Soci.

Daniela Gheauş
Daniela Gheauş

Speranţe pentru viitor

Cea mai recentă performanţă a României la bob a fost calificarea sportivilor Mihai Ţentea şi Daniela Gheauş la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lillehammer, care se vor desfăşura în perioada 12 – 21 februarie 2016.

Astfel, România va avea câte un reprezentant în competiţia de monobob atât la masculin, cât şi la feminin. Sportiva Daniela Gheauş, în vârstă de 16 ani, legitimată la CSO Sinaia, continuă astăzi tradiţia marilor campioni la bob de pe Valea Prahovei.

Bianca Ioniţă