Vizita la Bucureşti a asistentului secretarului american de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland

Asistentul secretarului american de stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland, a sosit la Bucureşti.  Astăzi, ea are programate întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, după ce aseară a avut o discuţie neoficială la Palatul Victoria cu premierul Dacian Cioloş.
Reporter: Carmen Gavrilă – Victoria Nuland a vizitat de mai multe ori România, iar ultima dată s-a aflat la Bucureşti în ianuarie 2015. Trebuie menţionat că primul înalt oficial străin, care a venit în România imediat după instalarea guvernului tehnocrat, a fost chiar asistentul Victoriei Nuland, Hoyt Yee. Cum şi Victoria Nuland şi adjunctul său au arătat mereu o preocupare deosebită pentru felul în care este respectat statul de drept în România, l-am întrebat pe Hoyt Yee de ce se concentrează atât de mult diplomaţia americană pe statul de drept şi pe lupta anticorupţie.
Hoyt Yee: Vrem ca aliaţii noştri să aibă mijloacele pentru a-şi îndeplini angajamentele NATO sau pe cele care decurg din contracte de afaceri. Din experienţa noastră, mai ales în această regiune, corupţia nu este doar o vulnerabilitate economică, ci şi una politică. Ţările vulnerabile la corupţie şi care nu o combat eficient sunt vulnerabile şi la forţe negative din exterior.
Reporter: La ultima sa vizită, Victoria Nuland a declarat că există progrese considerabile în ce priveşte unele aspecte ale statului de drept, dar a avertizat că fenomenul este o chestiune de siguranţă naţională.
Realizator: Potrivit redactorului nostru Carmen Gavrilă, vizita adjunctului secretarului de stat pentru afaceri europene are loc în condiţiile în care secretarul de stat american, John Kerry, este aşteptat la Bucureşti în acest an, după ce a acceptat, anul trecut, o invitaţie în Romania din partea ministrului de externe, Lazăr Comănescu, mai spune redactyorul nostru.