Situaţie tensionată la Chişinău

La Chişinău, astăzi, Parlamentul a aprobat programul de guvernare şi lista miniştrilor propuse de premierul Pavel Filip. Imediat după aceasta, în timp ce noul cabinet se pregătea pentru depunerea jurământului, câteva mii de persoane au iniţiat un protest în faţa clădirii Parlamentului, apoi au forţat intrarea în clădire. Una din lozincile înscrise pe pancarte de protestatari este „Numai alegeri anticipate” în limba română şi în rusă. Suntem acum în legătură directă cu colegul nostru de la Radio Chişinău, Vasile State. Bună seara.

Reporter: Vasile State – Bună seara. Într-adevăr, o zi tensionată astăzi la Chişinău cu ocazia învestirii guvernului condus de Pavel Filip, o învestire contestată de opoziţie, dar şi de o parte a societăţii civile. Se ştie că astăzi şedinţa a fost anunţată cu doar 3 ore înainte de ora programată, la şedinţă participând 68 din cei 101 deputaţi. În acelaşi timp, în jurul clădiri Parlamentului s-au adunat mii de oameni care au protestat împotriva guvernului lui Pavel Filip. Au fost şi altercaţii între forţele de ordine şi manifestanţi. O parte dintre protestatari au reuşit să intre în interiorul clădirii Parlamentului forţând uşa din spate şi rupând cordonul de poliţişti, însă mai târziu poliţia a beneficiat de efective suplimentare şi astfel forţele de ordine au restabilit controlul şi au refăcut acel perimetru de securitate din faţa Legislativului.

Realizator: Vasile, există vreo reacţie din partea preşedintelui?

Vasile State: Am primit un comunicat sau /…/, mai bine zis, de la purtătorul de cuvânt al şefului statului care ne anunţă că ceremonia de depunere a jurământului nu mai are loc în această seară din motive cunoscute, din cauza protestelor. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Vlad Ţurcanu, ne-a informat că şeful statului va anunţa mâine data, ora şi locul în care va avea loc ceremonia. Atât putem să ştim deocamdată privitor la depunerea jurămantului. Referitor la altercaţii, avem o infromaţie de ultimă oră: zece persoane au fost duse la Spitalul de Urgenţă cu leziuni uşoare, viaţa lor este în afara oricărui pericol. Printre cei care au avut de suferit a fost şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a cărui formaţiune, alături de democraţi, face parte din noua majoritate parlamentară. Liderul PL a fost huiduit, a fost îmbrâncit şi chiar a fost agresat de mulţime în timpul în care încerca să părăsească sediul Parlamentului. Ar mai fi de spus că avem câteva reacţii internaţionale la acest vot din Parlament şi mai ales la situaţia tensionată de la Chişinău.

Ambasada SUA a transmis un comunicat, în care cere autorităţilor să ia legătura cu protestatarii, să se întâlnească pentru a reface, a remedia situaţia şi, de asemenea, avem şi un comunicat al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, care, la fel, a îndemnat atât protestatarii, cât şi autorităţile de la Chişinău la calm şi dialog şi la reţinere, încurajând părţile să se angajeze într-un dialog pentru a găsi o cale de urmat pentru Republica Moldova.

Realizator: Se vede, punctul comun al ambelor comunicate este chemarea la dialog şi calm. Mulţumesc foarte mult, Vasile State, şi vom ţine legătura în continuare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 ianuarie