UE şi SUA cheamă la calm protestatarii din Republica Moldova

Uniunea Europeană şi Statele Unite au făcut un apel la calm către protestatarii din Republica Moldova. Ambasada SUA la Chişinău a adresat un apel poliţiei şi protestatarilor din centrul capitalei, prin care le cere să dea dovadă de calm şi reţinere. Potrivit unor informaţii, în urma confruntărilor de ieri seară au fost rănite zece persoane. „Statele Unite fac un apel prin care cer poliţiei şi protestatarilor din centrul capitalei Chişinău să dea dovadă de calm şi reţinere pentru a calma situaţia. Adresăm un apel tuturor părţilor să se abţină de la acţiuni care ar încuraja sau ar provoca violenţe„, se precizează în comunicatul remis de Ambasada SUA la Chişinău. „Misiunea diplomatică îndeamnă, totodată, autoritățile să se întâlnească de urgenţă cu protestatarii, pentru a discuta în mod deschis și transparent problemele lor. Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. De asemenea, îndemnăm autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze problemele lor într-un mod deschis și transparent„, se menționează în comunicatul misiunii diplomatice americane din Republica Moldova. Mii de persoane protestează în fața clădirii Parlamentului de la Chișinău, în urma învestirii intempestive a guvernului condus de Pavel Filip. O mare parte dintre protestatari au fost scoşi în stradă de Platforma DA, PSRM şi Partidul Nostru, condus de politicianul pro-rus Renato Usatîi. Protestatarii au spart ieri cu ranga ușa din spate a clădirii Parlamentului, au intrat în clădire unde au ocupat un hol, au început să distrugă mobilierul și să-i scoată pe polițiștii baricadați acolo. Polițiștii au reușit să încercuiască Parlamentul și ulterior i-au scos pe toți protestatarii din Parlament.
Uniunea Europeană chemă şi ea protestatarii şi poliţia la o reglementare paşnică a conflictului. „Chemăm toate părţile interesate din ţară să ia parte la dialog şi să caute împreună pe viitor o cale pe care să o parcurgă Republica Moldova„, se menţionează în comunicatul remis de şeful diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Totodată, se mai menţionează că şeful diplomaţiei europene, Federica Mogherini, ţine legătura în permanenţă cu delegaţia UE la Chişinău şi urmăreşte evoluţia evenimentelor de acolo.
Amintim că protestatarii au scandat ieri în timpul protestelor de la Chişinău lozincile: „Poliţia e cu nou!”, „Noi suntem puterea!”, „Noi suntem poporul!”, „Nu vom ceda!”, „Afară!”, „Alegeri!”, „Victorie!”. Au avut loc confruntări între poliţie şi susţinătorii forţelor pro-ruse extrem de active conduse de socialistul Igor Dodon şi socialiştii-populişti din Partidul Nostru, suspectaţi de separatism şi de tentativă de lovitură de stat, conduşi de Renato Usatîi. Ei cer organizarea de noi alegeri anticipate şi nu vor numirea unui nou guvern, după un an de criză parlamentară.

www.rosbalt.ru  – 21 ianuarie