Statele Unite au calificat închiderea consulatelor Federaţiei Ruse ca reprezentând o măsură de răspuns la acţiunile Moscovei

Ambasada Statelor Unite la Moscova a calificat închiderea a cinci din cele şase consulate onorifice ale  Federaţiei Ruse în SUA ca reprezentând răspunsul la amestecul Rusiei în activitatea diplomatică şi consulară americană pe teritoriul rusesc. „Această acţiune este un răspuns la îndelungatul amestec al Rusiei în activitatea noastră consulară diplomatică desfăşurată în Rusia. Lucrurile nu se opresc aici – este vorba de hărţuirea personalului nostru” – a declarat secretarul de presă al Ambasadei SUA în Federaţia Rusă, William Stevens. După cum a afirmat acesta, între acţiunile de acest gen ale autorităţilor ruse se numără şi închiderea Centrului american de la Moscova, precum şi a 28 de filiale americane care au apărut ca parte componentă a Centrului american de la Moscova din întreaga Rusie.
Potrivit Rosbalt, autorităţile SUA au închis cinci din cele şase consulate onorifice ale Rusiei – din  California, Utah, Minnesota, Florida şi Puerto Rico. Informaţia referitoare la închidere a fost primită de către consulate pe data de 13 ianuarie. Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse şi-a exprimat indignarea în legătură cu decizia Statelor Unite de a le retrage acreditarea consulilor Federaţiei Ruse în SUA.

www.rosbalt.ru – 22 ianuarie