Ziua de 24 ianuarie, marcată la Cernăuţi

Este 24 ianuarie, ziua în care ne amintim cu emoţie şi mândrie de măreţul act al Unirii Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire. Acesta a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Sunt pregătite manifestări culturale în ţară şi în comunităţile de români. La Cernăuţi, un motiv în plus de sărbătoare este comemorarea lui Aron Pumnul, după cum a aflat Alla Stâncaru de la scriitorul şi jurnalistul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române.
Vasile Tărâţeanu: Vreau să organizez două acţiuni: comemorarea a 150 de ani de la moartea lui Aron Pumnul, profesorul iubit al lui Mihai Eminescu. Ştim că el a murit la Cernăuţi, în 12 ianuarie, dar trecând la calendarul celălalt, vedem că exact cade această dată pe 24-25 ianuarie, dar oricum a fost profesorul iubit al lui Eminescu. Este omul căruia i-a fost dedicată prima poezie pe care Mihai Eminescu a scris-o şi a publicat-o în acel lăcrimariu al gimnaziştilor cernăuţeni şi, tot în 24 ianuarie, am vrea să sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Româneşti, deoarece anume bazele acestei uniri au fost puse într-o mare măsură la Cernăuţi şi la Cernauca fraţilor Hurmuzachi. Acolo s-au retras paşoptiştii moldoveni Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri.
Reporter: Cu cine organizaţi? Cu ce asociaţii?
Vasile Tărâţeanu: Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, dar această manifestare va avea loc sper că ori la Palatul Academic din Cernăuţi, deoarece, împreună cu Institutul Cultural Român, vrem să aducem câţiva cântăreţi din Moldova şi din Ţara Românească, chiar cele două principate care s-au unit atunci, şi să susţinem un concert de muzică populară românească, plus o conferinţă pe care cred că o va susţine istoricul Ştefan Purici, prorectorul Universităţii Ştefan cel Mare de la Suceava, originar din regiunea Cernăuţi. Încercăm să consolidăm acest sentiment al spiritualităţii româneşti şi al solidarităţii românilor de pretutindeni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI