Interviu acordat de preşedintele Radiodifuziunii Române, Ovidiu Miculescu, pentru MDR Klassik

Realizator: Silvia Lauppe

Realizator: Domnule Ovidiu Miculescu, aţi vizitat Muzeul Mendelssohn, iar acum ne aflăm la Gewandhaus, locul asupra căruia Mendelssohn a avut un impact uriaş. Este spaţiul ideal de întâlnire, pentru că păreţi să aveţi foarte multe în comun. Este vorba despre spiritul Europei. Dumneavoastră vă doriţi ca Europa să devină cu adevărat o unitate, promovaţi schimburile culturale. De ce este acest obiectiv atât de important?

Ovidiu Miculescu: Aţi început cu o întrebare simplă care cere un răspuns complex. Cred că unul dintre cele mai importante avantaje ale Europei este cultura. Vorbiţi despre Mendelssohn. În spaţiul german, Austria, Germania au creat numeroşi muzicieni, iar opera lor rezistă peste secole. În Europa de Est am avut şi avem o viaţă culturală intensă. Muzica este unul dintre limbajele noastre comune. Cultura a fost şi rămâne pentru mine unul dintre obiectivele majore. Sunt bucuros să contribui la această construcţie extraordinară care este cultura Europei.

Realizator: Spuneaţi că muzica este parte a acestei moşteniri culturale. Ea este şi canalul prin care aduceţi Europa acasă la dumneavoastră, la Radio România.

Ovidiu Miculescu: Într-adevăr, am început să oferim concerte publicului încă din 1928.

Realizator: Atunci când radioul era o noutate în Europa.

Ovidiu Miculescu: În acel moment transmisiile erau exclusiv live. Muzica a rămas un pilon în programele noastre, iar Radio România este unul dintre puţinele radiouri din Europa care transmite prin două canale radio dedicate sută la sută culturii, Radio România Cultural şi Radio România Muzical, care transmite muzică sinfonică, jazz şi alte genuri, 24 de ore din 24. Pentru noi muzica este esenţială.

Realizator: Acesta este motivul pentru care aţi creat un nou festival al orchestrelor radio, RadiRo, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio.

Ovidiu Miculescu: În orice domeniu trebuie început de undeva. Radioul face foarte mult pentru cultură şi, în special, pentru muzică. Ne-am gădit că trebuie să facem şi mai mult şi să aducem orchestrele radio eropene împreună într-un eveniment major şi să vedem cum va fi primit de public. Prima ediţie a avut loc în 2012, cu patru orchestre, iar publicul a fost entuziasmat. EBU a preluat concertele, partenerii noştri radio au fost bucuroşi să cânte în cadrul festivalului şi astfel ne-am gândit să organizăm şi a doua ediţie la care au participat cinci orchestre. La prima ediţie au venit orchestrele: RAI Torino, BBC Symphony, Orchestre Philharmonique de Radio France şi Orchestra Naţională Radio. La ediţia a doua au concertat: Stuttgart Radio Symphony Orchestra, Finnish Radio, Prague Radio Symphony, Orchestre National de France şi Orchestra Naţională Radio. În 2016 vor veni la Bucureşti: Norwegian Radio Orchestra, Radio Symphonieorchester Wien, China Philharmonic, MDR Leipzig Orchestra şi BBC Concert Orchestra. Apreciem foarte mult ceea ce faceţi în domeniul muzical şi vreau să mă asigur că prezenţa orchestrei dumneavoastră la Bucureşti va fi foarte bine pregătită. Festivalul este ca un examen. Acum nu doar Europa, dar şi Asia este interesată de acest eveniment. Multe posturi de radio şi de televiziune din Asia vor transmite concertele RadiRo. Interesul este mai mare decât vă puteţi imagina. Este important faptul că organizăm acest evenimet. Suntem singurul festival din Europa dedicat orchestrelor radio în acest moment şi ne propunem să creştem nivelul de calitate la fiecare ediţie. Aş vrea să vă mulţumesc pentru că veţi participa la festival, în luna septembrie.

Realizator: Kristjan Järvi a fost numit director de onoarea al festivalului în 2016. Va fi al treilea Cristian, după Christian Zaccharias şi Cristian Mandeal.

Ovidiu Miculescu: Într-adevăr, este o dinastie Cristian.

Reporter: Dar sunt convinsă că nu acesta a fost criteriul principal pentru care l-aţi ales director de onoare. Ce-l recomandă pe Kristjan Järvi ca partenerul perfect al acestui festival?

Ovidiu Miculescu: Numirea unui director de onoare înseamnă mai multe elemente, performanţă profesională, calităţile umane, reputaţia. Kristjan Järvi este special, este persoana care se poate identifica perfect cu acest tip de eveniment muzical european. Face parte din generaţia tânără, este un dirijor de succes, foarte dinamic, foarte deschis, are succes, iar orchestra dumneavoastră este cea mai veche orchestră din Europa. Am avut suficiente argumente pentru a-l numi în această poziţie. Este mai mult decât un simplu profil sau CV. A fost o asociere de elemente care au condus la această numire. Suntem foarte mândri şi avem aşteptări foarte mari.

Realizator: Aţi menţionat mai devreme că China Philharmonic va participa la RadiRo, iar posturile de radio din Asia vor transmite concertele festivalului. Este această participare parte din proiectul dumneavoastră de a aduce mai aproape posturile publice de radio din Europa şi Asia?

Ovidiu Miculescu: Da, într-adevăr, anul trecut la Conferinţa ABU de la Bucureşti a fost pentru prima dată când Estul şi Vestul au stat faţă în faţă, posturi private şi publice la nivel de top management. Mi-am dat seama că avem aceleaşi probleme şi obiective, că trebuie să apărăm această industrie în faţa concurenţei on-line la nivel global care produce conţinut, de la ştiri, cultură, muzică, educaţie, sport, divertisment. Asia este o piaţă mult mai mare. Suntem membri ai Asia-Pacific Broadcasting Union, care are 300 de membri, cu un public de circa patru miliarde de ascultători. Primul nostru succes în cadrul ABU a fost legat tot de muzică. Am fost noi cei care am creat platforma de schimburi muzicale pe care o avem în Europa. Pentru ei a fost ceva nou. Am creat spaţiul pentru schimburile muzicale cu un interes foarte mare. Vorbim despre China, Japonia, Australia, Coreea de Sud, India, ţări puternice în această industrie. Este important să construim împreună această catedrală a culturii. Muzica este aceeaşi în întreaga lume.

Realizator: Muzica poate deschide uşa către noi categorii de public.

Ovidiu Miculescu: Exact. Partenerii asiatici au venit foarte deschişi în acest proiect, iar când transmit concerte din România înseamnă că sala noastră virtuală de concerte cuprinde sute de milioane de ascultători. Ceea ce contează pentru noi este să transmitem muzica noastră, compozitorii noştri, muzicienii către publicul din Asia.

Realizator: Când va avea loc festivalul RadiRo în 2016?

Ovidiu Miculescu: Va începe pe 23 septembrie şi se va încheia pe 1 octombrie cu o agendă plină. Se va cânta cu sălile pline. Interesul este enorm, iar sala virtuală va fi mult mai mare. Vom transmite concertele festivalului pe canalele noastre culturale, le vom distribui pe platformele EBU şi ABU. Vă aşteptăm la Bucureşti şi sperăm că vom face un interviu cu impresii la final de concert şi de festival.

Realizator: Ar fi extraordinar şi sperăm că festivalul din acest an va avea un succes sporit faţă de ediţiile precedente.

Ovidiu Miculescu: Aş vrea să subliniez că un astfel de eveniment contribuie la consolidarea relaţiilor între radiourile publice europene. Este important să fim împreună la un anumit nivel de calitate. Trebuie să menţinem acest standard. Avem o istorie în acest domeniu. Trebuie să confirmăm în fiecare zi, să emitem, să realizăm concerte. Iar această relaţie între ţări şi oameni, mai ales între oameni este fundamentală.

Realizator: Muzica este limbajul universal. Postul MDR Klassik aşteaptă cu nerăbdare participarea orchestrei MDR Leipzig la Festivalul RadiRo.

RADOR – 24 ianuarie