Primul turneu european al preşedintelui Iranului, Hassan Rohani

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, începe primul său turneu european după anularea sancţiunilor impuse Teheranului. El merge pentru început în Italia şi la Vatican, unde va fi primit de papa Francisc.

Reporter: Elena Postelnicu – Vizita preşedintelui iranian la Roma va începe luni dimineaţa, aceasta fiind şi prima sa vizită după ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse ţării sale în Europa. Rohani se va întâlni mai întâi cu omologul său italian, Sergio Mattarella, cu primul ministru Matteo Renzi, dar şi cu investitorii din Peninsulă, în vreme ce marţi dimineaţă va fi primit la Vatican de papa Francisc. Delegaţia preşedintelui iranian este formată din 120 de persoane, cinci miniştri, politicieni şi oameni de afaceri care doresc să colaboreze cu investitorii italieni, interesaţi să se extindă într-o ţară cu 78 de milioane de locuitori, bogată în petrol şi gaze.

De altfel, Italia a fost şi unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai Iranului înaintea impunerii sancţiunilor internaţionale din 2006. Rohani a promis în campania electorală că va accelera creşterea economică a ţării până la 8%, iar pentru acesta are nevoie de investiţii străine în valoare de 30 – 50 de miliarde de euro pe an şi de a stimula sectorul privat în Iran. Tocmai de aceea la forumul de afaceri, de luni seara, şi-au anunţat prezenţa 500 de investitori. Vizita preşedintelui iranian în Italia a fost programată iniţial să se desfăşoare în luna noiembrie 2015, dar a fost anulată imediat după atentatele islamiste din capitala Franţei.

Realizator: Iar din Italia şi de la Vatican, Hassan Rohani ar urma să plece la Paris.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 ianuarie