Klaus Iohannis: aprobarea Guvernului Republicii Moldova este un pas spre depăşirea crizei

Preşedintele României l-a încredinţat pe Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova, că va susţine eforturile acestuia pe drumul integrării europene.
Marţi, 26 ianuarie, Pavel Filip a făcut prima lui vizită în străinătate, în calitate de premier. Conform tradiţiei, oficialii moldoveni îşi încep călătoriile cu Bucureştiul.
Preşedintele României consideră că formarea Guvernului Republicii Moldova este „un pas important pentru depăşirea crizei politice din republică şi rezolvarea problemelor curente, cu care se confruntă populaţia”. „Noi înţelegm că dumneavoastră v-a revenit acest mandat într-o perioadă foarte complicată. Există toate şansele ca, datorită reformelor, duse până la capăt, dumneavoastră să redaţi Republicii Moldova stabilitatea politică şi financiară şi, în cele din urmă, să le redaţi cetățenilor moldoveni un sentiment de securitate… Puteţi să contaţi pe sprijinul României în realizarea reformelor, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus Klaus Iohannis la conferinţa de presă.
Pavel Filip a subliniat că, fără sprijinul României și al altor parteneri ai Republicii Moldova, va fi dificil să atingă obiectivele menționate în programul de guvernare.
„Guvernul pe care eu îl voi conduce este hotărât ferm să întreprindă acţiuni concrete în contextul promovării orientării europene de dezvoltare a republicii, a aplicării reformelor prevăzute în acordul de asociere cu Uniunea Europeană, precum și pentru reluarea cooperării cu partenerii externi de dezvoltare”, a spus Pavel Filip.
Începând din 20 ianuarie, la Chişinău au loc ample acţiuni de protest ale susţinătorilor opoziţiei de stânga – Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru, precum şi ale Platformei civice DA („Demnitate şi Adevăr”), de centru-dreapta. Opoziția se pronunţă contra Guvernului aprobat deja (de majoritatea parlamentară – nota red. VP) şi pentru dizolvarea Parlamentului, pentru convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

(www.rosbalt.ru – 27 ianuarie)