Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Astăzi este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Peste şase milioane de evrei au fost victime ale atrocităţilor Germaniei naziste şi ale colaboratorilor săi. În fiecare an, la 27 ianuarie, este marcată eliberarea supravieţuitorilor din lagărele naziste de la Auschwitz – Birkenau din Polonia, de către armata sovietică, în 1945. Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, despre câteva dintre manifestările de astăzi, din capitală.

Alexandru Florian: La Liceul Cervantes are loc lansarea unui film documentar despre deportarea romilor în Transnistria, la Otopeni, Institutul „Elie Wiesel”, împreună cu Casa Corpului Didactic a judeţului Ilfov deschide o expoziţie de pictură şi, cu acest prilej, un supravieţuitor al pogromului de la Iaşi, Iancu Zuckerman, va sta de vorbă cu elevii.

Realizator: Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată şi în ţară. Comunitatea Evreilor din Sălaj are programate cursuri de istorie despre holocaust în şcoli, proiecţii şi evenimente la Sinagoga care găzduieşte Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord. La Sala de Artă a Bibliotecii Bucovinei din Suceava va avea loc o rememorare a atrocităţilor de Awschwitz, iar la Complexul Muzeal Arad va fi o vernisată o expoziţie de istorie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 ianuarie