2016. január 28

A parlamenti pártok vezetői Dacian Cioloş miniszterelnökkel megvitatják a helyhatósági választások megszervezését

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke közölte, hogy a parlamenti pártok vezetői a jövő héten Dacian Cioloş miniszterelnökkel találkoznak és megvitatják a két fordulós helyhatósági választások megszervezését. A román közszolgálati rádiónak adott interjúban, Alina Gorghiu egyebek mellett kihangsúlyozta, hogy a liberálisok bizalommal vesznek részt ezen a találkozón. Mint ismeretes a liberálisok a választási törvény sürgösségi rendelettel való módositását és a két fordulós helyhatósági választásokra való visszatérést kérték a kormányfőtől. A szociáldemokraták elutasitották ezt az elképzelést és a választások bojkottálásával fenyegettek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.28)

A miniszterelnök Ellenörző Testülete megkezdte a kivizsgálásokat a Romsilva-nál

A miniszterelnök Ellenörző Testülete megkezdte az ellenörzéseket az Országos Erdészeti Hivatalnál (Romsilva), tájékoztatott a román kormány közleménye. A testület képviselői felülvizsgálják a Romsilva megszervezésére és működésére vonatkozó törvényes rendeletek tiszteletben tartását, külön figyelmet forditva a 2014-től mostanig eltelt időszakra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.28)

Călin Popescu Tăriceanu az ügyészségi vezetők kinevési módjának megváltoztatását szorgalmazta

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék, illetve az ügyészségi vezetők kinevési módjának megváltoztatását szorgalmazta, mivel véleménye szerint ez pozitiv hatással lenne a romániai igazságügy terén elért eredmények megszilárditására. Călin Popescu Tăriceanu ez irányban törvényjavaslatot terjesztett be, s mint hozzáfűzte, a dokumentumot a jövő héten vitatja meg a parlament. Cătălin Predoiu szerint ez az elképzelés nem jó, mivel a román igazságügyi rendszerben a vezetők kinevezése ugyanolyan eljárás szerint történik, mint a konszolidált demokráciákkal rendelkező államokban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.28)

Közvitára bocsátották a kiberbiztonsági törvénytervezetet

A Távközlési Minisztérium honlapján közvitára bocsátották a kiberbiztonsági törvénytervezetet. A dokumentum megteremti a normativ keretet az Országos Kibernetikai Riasztórendszer alkalmazására a kiberkockázatok és veszélyek megelőzése és elháritása érdekében. A Távközlési Minisztérium közleményében megjegyzi, hogy az új törvény szavatolja az állampolgárok alapvető jogait a virtuális térben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.28)

Rozalia Gănciulescu – Agenţia de Presă RADOR