Autorităţile de la Chişinău au respins ultimatumul, iar opoziţia trece la acţiuni de nesupunere civică

Renato Usatîi a remarcat faptul că termenul de îndeplinire a solicitărilor privind demisia Guvernului şi alegerile parlamentare anticipate a expirat.
Liderii protestatarilor din Republica Moldova au refuzat să se întâlnească cu autoritățile, care nu au răspuns la ultimatumul opoziției, privind demisia Guvernului şi alegerile parlamentare anticipate. Ultimatumul a expirat în seara de 28 ianuarie.
Acest lucru a fost declarat la o conferință comună de presă a liderilor opoziției: Igor Dodon, şeful Partidului Socialiştilor, Renato Usatîi, preşedintele Partidului Nostru, şi Andrei Năstase, preşedintele Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”, de centru-dreapta.
„Cu două ore înainte de expirarea ultimatumului, am fost contactați de către Andrian Candu, președintele Parlamentului. El ne-a invitat la dezbateri la reședința de stat, vineri, la ora 09:00, pentru a discuta despre modalitățile de ieșire din criza politică. Astfel, autoritățile au ignorat cerinţele noastre.
Noi, la rândul nostru, i-am propus lui Candu să vină la Forumul civic, pe care noi îl vom convoca mâine, pentru a stabili cum vom continua protestele”, a spus Andrei Năstase, liderul Platformei DA.
„Autorităţile au ignorat ultimatumul opoziției, protestele vor continua,” a confirmat Dodon.
„Mâine vom decide cum vom crește presiunea asupra guvernului. Lui Candu i-am propus să-l aducă cu el şi pe oligarhul Vladimir Plahotniuk, care stă în spatele Partidului Democrat, fiindcă, fără consultări cu Plahotniuk, nu se mai ia acum nicio decizie nici în parlament, nici în guvern”, a precizat Usatîi.
Duminica trecută, demonstranţii au arătat pentru prima datîă care este una din modalităţile lor de a exercita presiune asupra autorităţilor, când mii de oameni, în ropot de tobe, în vuiet de trompete şi sloganuri anti-guvernamentale, au trecut pe străzile oraşului, paralizând circulaţia şi transporturile.
Ulterior, ei au blocat timp de o oră intrarea în oraş pe şoseaua Balcanilor, dinspre România. Pe străzi, s-au format ambuteiaje de mai mulţi kilometri, a fost perturbată funcţionarea multor servicii urbane, care şi-au revenit abia luni.
La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip a avertizat că autoritățile vor „opri violența, blocarea străzilor, a autostrăzilor și a diverselor obiective. Protestele trebuie să aibă loc pașnic și într-un mod civilizat, în conformitate cu legea”, declarat șeful Cabinetului.

www.tass.ru – 28 ianuarie