Secretarul general NATO: Reducerea cheltuielilor pentru apărare în Europa este periculoasă

Strategia NATO cu privire la problema cheltuielilor pentru apărare are o abordare în trei etape. Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei, a precizat că, pentru început, este necesar să se oprească declinul cheltuielilor pentru apărare.
Reducerea cheltuielilor pentru apărare de către țările europene membre NATO are un caracter centrifug, a recunoscut joi Jens Stoltenberg. În conformitate cu cerințele NATO, cheltuielile pentru apărare trebuie să fie la nivelul de 2% din PIB-ul național. „De mai mulţi ani, cheltuielile pentru apărare din Europa se reduc. Acum, avem o direcţie multivectorială: cineva continuă să reducă, altcineva crește cheltuielile pentru apărare. Însă fondurile cu care au crescut cheltuielile pentru apărare în unele ţări membre NATO sunt aşa de mici, încât, pe ansamblu, noi avem o creştere zero la dotări. Aceasta este adevărata realitate”, le-a spus el reporterilor de la Bruxelles.
Jens Stoltenberg precizează că, în conformitate cu strategia NATO, problema cheltuielilor pentru apărare va fi abordată în trei etape: „În primul rând, noi vom înceta  reducerea cheltuielilor, apoi vom creşte cheltuielile treptat, iar ulterior vom ajunge la nivelul propus de 2% din PIB-ul național. Se observă deja un progres. Desigur, mai avem multe de făcut în această direcţie pentru că nu este simplu să oprim reducerea cheltuielilor. Trebuie apoi să începem să creştem cheltuielile. Evident, există tot felul de informaţii, dar situaţia se va îmbunătăţi”, a promis Jens Stoltenberg.
Cu toate acestea, el a afirmat că a scăzut practic reducerea cheltuielilor pentru apărare printre membrii NATO din Europa, precum şi din partea Canadei şi că „s-a apropiat de zero”. În acest context, secretarul general al NATO susţine că „există 5 membri în Alianţă care se află în concordanţă cu recomandarea noastră de a aloca 2% din PIB sau mai mult pentru nevoile apărării”. „Există apoi 16 ţări membre care au cheltuit mai mult pentru apărare în termeni reali în 2015, decât au făcut în anul precedent. În acelaşi timp, 23 de state membre NATO au crescut volumul fondurilor alocate pentru apărare, bani pe care îi vor cheltui ca să cumpere echipamente noi”, a anunţat Jen Stoltenberg.
El a explicat această tendință prin aceea că „pe direcţiile est şi sud, au apărut în faţa noastră cele mai grave provocări pentru domeniul securităţii în memoria unei singure generaţii”. „Rusia este o parte a acestor schimbări, pentru că vedem că Rusia se comportă mai agresiv pe direcţia est,” a declarat secretarul general al NATO.
El a subliniat că „în câţiva ani, Rusia şi-a crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare: acest lucru arată, de asemenea, voinţa Rusiei de a folosi forţele militare pentru schimbarea graniţelor de stat din Europa, lucru care s-a petrecut pentru prima dată de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial”.
În 2015, Jens Stoltenberg şi-a exprimat îngrijorarea că, la sfârșitul anului, cheltuielile totale ale apărării statelor membre NATO au scăzut cu 1,5%. El şi-a manifestat speranţa că solicitările bugetare ale NATO vor fi îndeplinite de Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Polonia, Statele Unite ale Americii și Estonia. S-au angajat în faţa NATO că vor aloca mai multe fonduri pentrui finanţarea forţelor armate Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia și România.
Cu toate acestea, conform datelor oferite de presă, o reducere suplimentară a cheltuielilor pentru apărare, în ciuda insistențelor NATO să nu facă acest lucru, intenţionau să facă Belgia, Bulgaria, Germania, Ungaria și Italia. Franţa alocă mai puţin decât cota din PIB, cerută de Alianţă.
În 2015, totalul cheltuielilor pentru apărare ale celor 28 de state membre NATO va depăși 227 miliarde de dolari. Această estimare se află pe site-ul Alianţei. În 2014, membrii NATO, luaţi împreună, au cheltuit pentru apărare, în total, mai mult de 270 de miliarde de dolari. Experții estimează că, în 2015, ponderea SUA în costurile totale de apărare ale NATO va ajunge la aproximativ 70%. Pentru comparație: în anul 1995, ponderea cheltuielilor SUA pentru apărare reprezenta 59% din totalul cheltuielilor NATO.
În conformitate cu unii experți occidentali, bugetul militar total al țărilor membre NATO depăşeşte 1.023 de miliarde de dolari, din care, ponderea Statelor Unite ale Americii este de 735 miliarde de dolari.

www.ria.ru – 28 ianuarie