Americanii şi britanicii ar fi spionat forţele aeriene israeliene, potrivit unor documente furnizate de Edward Snowden

Dezvăluirile lui Edward Snowden continuă să suprindă. Fostul consultant al agenţiei pentru securitate naţională NSA a SUA a furnizat o serie de documente din care reise că americanii şi britanicii au spionat forţele aeriene israeliene. Operaţiunea cu nume de cod „Anarhistul” a fost condusă dintr-o bază de pe teritoriul Ciprului şi relevă o dată în plus că spionajul nu are limite nici când e vorba de naţiuni aliate. Dragoş Ciocârlan relatează.

Reporter: Serviciile de informaţii britanice şi americane au piratat avioane fără pilot, drone israeliene pentru a supraveghea activitatea acestora, potrivit unei publicaţii on-line, The Intercept. Sistematic au fost interceptat dronele israeliene în cadrul unui program integrat de la o bază militară din Cipru pentru culegerea de informaţii despre operaţiunile militare din Gaza şi totodată pentru a supraveghea evoluţia tehnologică a producţiei de avioane fără pilot israeliene exportată în toată lumea. Divulgarea documentelor furnizate de Edward Snowden arată că serviciile britanice şi americane au obţinut inclusiv imagini despre zonele cartografiate de dispozitivele dronelor. Aceste imagini au fost interceptate în perioada 2009-2010, iar informaţiile colectate şi decriptate de la aparatele israeliene se referă la perioada 2008-2012. Programul de spionaj denumit „Anarhist” a fost operat de la o bază aflată pe muntele Troodos din Cipru la cea mai mare altitudine pentru o monitorizare optimă. În situaţii de criză accesul la datele avioanelor israeliene este esenţial pentru operaţiunile aliaţilor în regiune, se mai arată în raportul publicaţiei The Intercept.

Într-un interviu la postul de radio al armatei israeliene, ministrul infrastructurii, Yuval Steinitz, a declarat că nu surprinde că americanii spionează în toată lumea, inclusiv pe prietenii lor. Steinitz a adăugat că timp de decenii Israelul nu a spionat, nu a cules informaţii şi nu a încercat să spargă criptajele SUA. Aceste dezvăluiri nu afectează vânzarea dronelor, deoarece fiecare ţară foloseşte propriile coduri, a mai spus Steinitz. Armata israeliană nu a răspuns la informaţiile apărute în presa internaţională. Israelul nu confirmă, nici nu infirmă folosirea de drone cu arme. Nici ambasada SUA din Israel nu a răspuns imediat la alegaţiile lui Snowden. Un purtător de cuvânt al ambasadei Marii Britanii a declarat că nu se pronunţă în chestiuni de intelligence. Nici Foreign Office nu a comentat. Programul integrat al celor două agenţii de informaţii pentru interceptarea comunicaţiilor vizează şi alte ţări din regiune, precum avioanele fără pilot, utilizate de organizaţia şiită Hezbollah din Liban. Documentele se referă la o parte din operaţiunile militare în teritoriile palestiniene şi posibilele intervenţii cu drone asupra Iranului. Potrivit publicaţiei citate, acest lucru a fost posibil prin interceptarea semnalelor transmise de sateliţii utilizaţi pentru operarea dronelor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -29 ianuarie