Revista presei internaţionale – 30 ianuarie 2016

„Washingtonul este hotărât să se angajeze în lupta împotriva Statului Islamic şi dincolo de Irak şi Siria, dacă este necesar”, promite preşedintele SUA, citat de „Daily Mail”. Barack Obama a decis în cadrul Consiliului Naţional de Securitate să acţioneze pentru combaterea influenţei tot mai mari pe care gruparea jihadistă Statul Islamic o are în Libia. „Italia, Marea Britanie şi Franţa analizează posibilitatea unei intervenţii militare comune cu SUA în Libia. Bineînţeles, statele membre NATO vor interveni numai dacă liderii libieni le vor solicita acest lucru”, afirmă ministrul italian al apărării, Roberta Pinotti, într-un interviu acordat ziarului italian „Corriere della sera”.

Ziarul american „Stars and Stripes” consemnează un incident petrecut în această săptămână deasupra Mării Negre. „Un avion de luptă rus s-a apropiat periculos de mult de un avion de recunoaştere al armatei SUA care survola Marea Neagră, punând astfel în pericol ambele aparate”, notează publicaţia. Incidentul scoate şi mai mult în evidenţă prezenţa tot mai mare a forţelor militare ruseşti în zona Mării Negre şi în apropierea forţelor NATO, prezenţă care stânjeneşte activitatea forţelor navale ale Alianţei în Marea Neagră – mai scrie „Stars and Stripes”. „Rusia ripostează la prezenţa NATO în Marea Neagră prin mobilizarea masivă de noi echipamente militare şi arme în zonă – subliniază „Russia Today”. „Nave de război şi submarine au fost deja mobilizate”, afirmă un oficial al NATO pentru „The Telegraph”. „NATO nu-şi ascunde planurile de a-şi fortifica poziţiile la Marea Neagră” – este de părere publicaţia rusă „Nezavisimoe Voennoe Obrozenie”, care adaugă: „Flota rusă a Mării Negre se va dota cu noi nave de patrulare, două submarine şi nave de sprijin.”

„Corriere della Sera” consemnează întrevederea de la Berlin dintre cancelarul german, Angela Merkel şi premierul italian, Matteo Renzi. „Angela Merkel l-a felicitat pe Matteo Renzi pentru realizările sale. La rândul său, premierul italian a subliniat că ‘Italia este alături de Germania în demersurile pentru o Europă mai puternică, capabilă să ofere răspunsuri la toate problemele, de la imigrație la economie”. Ziarul italian ‘Il Giornale” este de părere că „Unitatea este numai o faţadă. Uniunea Europeană se evaporă de fapt chiar din cauza inerției demonstrate până în prezent de țări precum Italia și Germania, care împreună cu Franța ar fi trebui să fie pilonii unei politici viguroase care să lupte împotriva contrabandiștilor și a intrarilor ilegale în Europa.” Şi „Financial Times” apreciază că „afacerea Renzi-Merkel se transformă în parteneriat de convenienţă”. Ziarul consideră că „apogeul relaţiei dintre Renzi şi Merkel s-a petrecut în urmă cu un an”, dar este de părere că în prezent „nu numai retorica lui Matteo Renzi a generat fricţiuni între Roma şi Berlin, ci şi atitudinea lui faţă de eforturile cancelarului german de a găsi o soluţie la criza refugiaţilor.”

Aproape în fiecare zi, pe Marea Mediterană se petrec adevărate tragedii ale refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa din Orientul Mijlociu sau din Africa. Consemnăm şi o informaţie, de data aceasta fericită. Nava românească „Ştefan cel Mare” a salvat 119 refugiaţi din Africa şi i-a dus pe insula italiană Lampedusa, unde i-a predat autorităţilor locale – informează într-un articol „Washington Post”. Refugiaţii, printre care se numără şi 34 de copii, proveneau din Gambia, Senegal, Liberia, Mali, Sierra Leone şi Guineea Bissau şi intenţionau să ajungă în statele din zona Schengen, precizează ziarul american.

Pentru prima dată în istorie, la Jocurile Olimpice din Brazilia din acest an va participa şi o echipă a refugiaţilor – anunţă „New York Times”. „Dorim să atragem atenţia lumii asupra problemelor refugiaţilor”, a subliniat Thomas Bach, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, citat de ziarul american. O echipă formată din cinci până la zece atleţi refugiaţi va intra în competiţiile de la Rio sub drapelul olimpic. După ce va fi aprinsă pe 21 aprilie în oraşul grecesc Olympia, flacăra olimpică va fi purtată de un atlet refugiat printr-o tabără de refugiaţi din Atena.

Magda Baciu