Discuţii ale premierului Dacian Cioloş cu liderii partidelor parlamentare pe tema alegerii primarilor

Discuţii, astăzi, ale premierului Dacian Cioloş cu liderii partidelor parlamentare pe tema alegerii primarilor. Liberalii şi social-democraţii îşi menţin punctele de vedere. Astfel, PNL vrea în continuare modificarea legii, pentru a avea două tururi de scrutin, în timp ce PSD respinge varianta liberală, dar este de acord ca pentru viitor să se discute despre alegerea primarilor în două tururi. Andrei Şerban are detalii:
Reporter: Deputatul  liberal Ludovic Orban a declarat că PNL susţine organizarea alegerilor locale în două tururi şi nu a exclus nicio variantă prin care legea poate să fie modificată. Ludovic Orban a subliniat că importantă este alegerea primarilor cu respectarea principiului majorităţii.
Ludovic Orban: Este în interesul unei mai bune administrări a comunităţilor locale. Este în interesul unei legitimitţi sporite a primarilor. Deci principiul majorităţii este un principiu democratic fundamental.
Reporter: Preşedintele PSD Liviu Dragnea consideră că nu există niciun argument care să justifice schimbarea legislaţiei electorale cu câteva luni înaintea alegerilor. Liviu Dragnea consideră însă că în viitor se poate discuta despre alegerea primarilor în două tururi în cadrul unui nou parlament.
Liviu Dragnea: O analiză pe care o poate face, eventul  noul parlament care va veni încărcat cu o nouă legitimitate şi nici într-un caz să creem un precedent atât de periculos încât cu două luni înainte de alegeri să se modifice sistemul electoral.
Reporter: Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că modificarea legii acum ar reprezenta un pericol  pentru stabilitatea politică din România. În schimb, preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a anunţat că parlametnarii săi vor susţine un demers al guvernului de modificare a legii. Şi UNPR susţine alegera primarilor într-un singur tur, în timp senatorul Mircea Geoană, liderul PSRO doreşte două tururi de scrutin.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 februarie