Comisiile de specialitate din Senat au amânat cu o săptămână reanalizarea Legii privind darea în plată

Comisiile de specialitate din Senat au amânat, astăzi, cu o săptămână, reanalizarea Legii privind darea în plată aşa cum a solicitat preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir susţine că există o formă clară de presiune din partea băncilor în privinţa actului normativ. Invitat în emisiunea „Probleme la zi” de la Radio România Actualităţi, parlamentarul liberal a precizat că articolele referitoare la asumarea riscului creditării şi de către bănci nu vor fi eliminate din lege, pentru că numai astfel clienţii vor putea fi protejaţi. Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir: Legea asta tocmai este o lege de protecţie a consumatorului şi rolul ei este ca cetăţeanul să nu ajungă în faliment personal. Legea asta dă o nouă şansă la viaţă omului, o şansă la o viaţă fără datorii. Gândiţi-vă că dacă ajunge să renunţe la casă, să facă darea în plată, înseamnă că este cu adevărat într-o situaţie extremă, pentru că omul pierde enorm, pierde avansul pe care l-a plătit 30%, mai pierde şi ce a plătit şapte-opt ani, cam de când a luat creditul şi să piardă şi casa este cu adevărat într-o situaţie grea.

Realizator: Aplicarea legii dării în plată ar putea duce la condiţii mai restrictive de acordare a creditelor, atrag atenţia reprezentanţii băncilor. Prezent şi el în emisiunea „Probleme la zi”, directorul de comunicare al Consiliului Patronatului Bancar, Bogdan Preda, a explicat care sunt îngrijorările băncilor legate de această lege.

Bogdan Preda: Noi am spus că acest proiect de lege trebuie să-i aibă în vedere pe cei care nu mai pot cu adevărat să-şi mai plătească creditele, nu pe cei care nu mai vor. Dacă vom constata că după ce s-a aproba o asemenea lege, cum este ea amendată acum, cei care vor da în plată vor fi, de fapt, persoane cu mult mai multe imobile, cărora nu le mai convine de fapt, nu că nu mai pot plăti investiţia pe care au făcut-o la un moment dat şi pentru că persoanele acestea fizice cu un apartament vor fi ultimele care vor da aceste apartamente în plată.

Realizator: Dacă va fi adoptată, legea dării în plată se va aplica tuturor persoanelor fizice care au luat credite ipotecare pentru a-şi cumpăra o locuinţă, dar se află în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele. Nu vor intra, însă, în această categorie, dezvoltatorii de afaceri imobiliare, precizează iniţiatorul legii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie