LE GRAND TOUR : peste 40 de evenimente de anvergură în Franţa până în iulie 2016

Le Grand Tour, o amplă operațiune dedicată turismului cultural care pune în valoare diversitatea și bogăția evenimentelor organizate în Franța, a fost lansată în luna ianuarie, la Paris.

„ Atacată în adâncul inimii sale, Franța a plătit în 2015 un tribut greu barbariei care se opune idealurilor sale de pace, toleranță și deschidere către lume. Patruzeci de întâlniri culturale organizate în țara noastră între ianuarie și iulie 2016 doresc, împreună pentru prima oară, să exprime prin intermediul acestui Grand Tour importanța pe care o acordăm toți primirii în Franța a tuturor culturilor și tuturor tipurilor de public. Cultura franceză, înseamnă și curiozitatea pentru culturile altora. Toți artiștii știu acest lucru și îl trăiesc în fiecare zi. În această calitate salut inițiativa lui Ministrului de externe Laurent Fabius și îi doresc acestui Grand Tour  să primească, în diferitele sale etape, această diversitate culturală care, din multe privințe, constituie cel mai frumos patrimoniu imaterial al umanității ”, a declarat actrița Isabelle Huppert, Ambasadoare a Grand Tour .

« Le Grand Tour » reunește peste 40 de evenimente de anvergură de pe tot teritoriul Franței, care se vor desfășura în perioada ianuarie – iulie 2016, printre acestea numărându-se unele care nu mai au nevoie de nicio prezentare precum: Festivalul de film de la Cannes ( 11 – 22 mai ) , Sărbătorile maritime internaționale de la Brest (13 – 19 iulie ) Festivalul Internațional de artă lirică de la Aix-en-Provence ( 7 – 27 iulie ) sau Festivalul de teatru de la Avignon ( 7 – 30 iulie ) , dar și altele inedite printre care : deschiderea Cetății Vinului de la Bordeaux (1 iunie ) , Festivalul de literatură Etonnants Voyageurs de la Saint-Malo ( 14 – 16 mai ), Festivalul internațional al grădinilor de la Chaumont-sur-Loire ( 4 mai – 1 noiembrie) sau Festivalul Normandia Impresionistă ( 16 aprilie – 26 septembrie ) .

„ Turismul memoriei” are un loc aparte în această agendă culturală prin comemorările dedicate bătăliilor de la Verdun ( 29 mai) și Somme ( 30 iunie– 2 iulie ), în contextul centenarului Primului Război Mondial.

Unul dintre evenimentele înscrise în Grand Tour, operațiunea Goût de France/ Good France , va avea loc atât pe teritoriul Franței cât și în străinătate, inclusiv în România. Mai multe detalii despre participarea restaurantelor românești la operațiunea Goût de France/ Good France aici .

De la o noapte a ideilor la festivaluri dedicate cărților, benzilor desenate, artei grădinilor, dansului, cinematografiei, muzicilor sau artelor plastice, publicul larg este invitat să descopere cele 46 de etape ale „Le Grand Tour” prin intermediul unei hărți interactive disponibilă accesând link-ul următor : http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/politique-etrangere-de-la-france/diplomatie-culturelle/article/la-carte-interactive-du-grand-tour

„ În timp ce în anul 2015, în țara noastră numeroși cetățeni, iubitori de libertate și muzică, desenatori și turiști ai Parisului, au avut inimile frânte, este esențial să amintim că Franța fără cultura sa nu ar fi respectată, iubită, vizitată, așa cum este ”, a declarat domnul Laurent Fabius, Ministru al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale.

Ministerul Afacerilor Externe și Dezvoltării internaționale a lansat la Quai d’Orsay operațiunea culturală « Le Grand Tour », în prezența celebrei actrițe Isabelle Huppert, ambasadoare a acestui sezon cultural în Franța și al agendei culturale care joacă un rol important în promovarea țării.

Domnul Laurent Fabius, ministrul Afacerilor Externe și Dezvoltării internaționale, a încredințat în septembrie 2015 o misiune de promovare și valorizare ale atractivității culturale a Franței lui Olivier Poivre d’Arvor, scriitor și diplomat francez, fost director al postului de radio France Culture.

„Cu peste 40 de etape pe tot teritoriul Franței, acest « Grand Tour»  se adresează atât compatrioților noștri pentru ca ei să poată evalua valoarea la scală internațională a acestor întâlniri culturale de excepție și la necesitatea de a veghea la buna lor dezvoltare, precum și celor din lumea întreagă care  vor să viziteze Franța de astăzi într-o manieră diferită” , a declarat Olivier Poivre d’Arvor, Ambasador  responsabil de atractivitatea culturală a Franței.

Franța rămâne prima destinație turistică mondială prin : bogăția și diversitatea teritoriilor sale,  abundența ofertei culturale – cu peste 1.200 de muzee, 1.500 de festivaluri, 14.100 de monumente clasate, și 41 de situri clasate în patrimoniul UNESCO – și capacitatea de a găzdui cultura altor țări. Librărie a lumii,  Franța traduce toate literaturile străine. Sală de cinema cosmopolită, galerie de artă, sală de spectacole și tărâm al festivalurilor, Franța este, de asemenea, a treia destinație universitară internațională, cu 300.000 de studenți străini în fiecare an.

Programul evenimentelor poate fi văzut aici:

Paşaport Grand Tour

 

DATĂ

ETAPĂ

LOC

22 – 31 ianuarie

Festivalul Premiers Plans

Angers

27 ianuarie

La Nuit des idées

Paris

28 – 31 ianuarie

Festivalul internațional

al benzii desenate

Angoulême

3 – 7 februarie

La Folle Journée

Nantes

4 februarie – 6 martie

Expoziția Născuți undeva

Lyon

17 – 20 martie

Livre Paris – Salonul de Carte de la Paris

Paris

20 martie

Noaptea limbii franceze

Franța și străinătate

21 martie

Goût de France/ Good France

Franța și străinătate

30 martie – 14 iulie

Seydou Keïta

Paris

31 martie – 1 aprilie

Întâlniri internaționale la Forumul din Avignon

Bordeaux

31 martie– 3 aprilie

Art Paris Art Fair

Paris

1 – 3 aprilie

Quais du polar

Lyon

5 – 6 aprilie

Salonul Rendez-Vous en France

Montpellier

12 – 17 aprilie

Primăvara de la Bourges

Bourges

16 aprilie – 26 septembrie

Normandia Impresionistă

Normandia

Mai

Întâlnirile 4 M

Paris

4 mai – 1 noiembrie

Festivalul internațional al grădinilor

Chaumont-sur-Loire

8 mai – 18 juin

Monumenta / Huang Yong Ping

Paris

10 – 11 mai

Ambassadeurs en herbe

Paris

11 – 22 mai

Festivalul de la Cannes

Cannes

12 – 13 mai

Villes en questions

Marsilia

14 – 16 mai

Festivalul Étonnants Voyageurs

Saint-Malo

20 – 22 mai

Sărbătoarea Cité universitaire

Paris

21 mai

Noaptea europeană a muzeelor

Franța

28 mai

Noaptea literaturii / FICEP

Paris

29 mai

Comemorările bătăliei de la Verdun

Verdun

1 iunie

Deschiderea Cetății vinului

Bordeaux

17 – 19 iunie

Festivalul Hellfest

Clisson

21 iunie

Sărbătoarea muzicii/ Campus

Monde en musiques

Franța

23 – 26 iunie

Maratonul cuvintelor

Toulouse și regiunea sa

23 iunie – 9 iulie

Montpellier danse

Montpellier

29 iunie – 2 ianuarie 2017

Expoziția „Între două orizonturi”

Metz

30 iunie– 2 iulie

Comemorările bătăliei de la Somme

Picardie

1 – 3 iulie

Les Eurockéennes

Belfort

1 iulie – 28 august

Călătorie la Nantes

Nantes

3 – 8 iulie

Prezentări haute couture

Paris

4 iulie – 18  septembrie

Întâlnirile fotografiei

Arles

7 – 27 iulie

Festivalul internațional de artă lirică

Aix-en-Provence

7 – 30 iulie

Festivalul de la Avignon

Avignon

13 – 17 iulie

Les Francofolies

La Rochelle

13 – 19 iulie

Sărbătorile maritime internaționale

Brest

14 – 17 iulie

Les Vieilles Charrues

Carhaix

27 iulie – 16 august

Festivalul Jazz în Marciac

Marciac