Priorităţile Guvernului Cioloş şi poziţia Bucureştiului în privinţa migraţiei

Premeirul Dacian Cioloş le-a spus astăzi ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene care sunt priorităţile guvernului său şi care este poziţia Bucureştiului în privinţa migraţiei. Şeful executivului a susţinut că Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar trebui înlocuit cu un sistem intern şi a subliniat că România este în continuare un candidat important pentru Spaţiul Schengen. Petruţa Obrejan ne spune mai multe.
Reporter: Premierul Dacian Cioloş le-a explicat ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene care sunt priorităţile cabinetului său în sfera economică, adimistrativă, dar şi paşii pe care România îi va face în perioada următoare pentru ca în 2019 să poată prelua cu succes conducerea preşidinţiei Uniunii. Din discuţii nu au lipsit nici subiecte care frământă comunitatea europeană, cum ar fi situaţia Spaţiului Schengen şi migraţia. Recent, premierul Dacian Cioloş spunea într-un cotidian francez că România a acceptat să participe la planul de primire a migranţilor, însă, în funcţie de propriile capacităţi, afirmând că există un blocaj privind cotele impuse, cote care sunt respinse de mai multe state.
Dacian Cioloş: România, conform angajamentului şi deciziei luate la nivel european, are deja anumite obligaţii, însă, în continuare, centrele de distribuţie a migranţilor înregistraţi până cum, pentru că aici este vorba, încă o dată, de migranţi, potenţiali migranţi, înregistraţi, controlaţi, verificaţi şi înregistraţi în punctele de control din Grecia şi din Italia, însă în continuare acolo aceste puncte de control şi de distribuţie nu funcţionează suficient de bine ca să vedem pe ce ne putem baza.
Reporter: Şi situaţia din Republica Moldova a fost discutată în cadrul reuniunii cu ambasadorii statelor Uniunii Europene. Premeirul Dacian Cioloş spunea, nu mai târziu de săptâmâna trecută, că România va acorda sprijin diplomatic şi financiar autorităţilor de la Chişinău, dacă acestea şi vor respecta angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Dacian Cioloş: Cred că în momentul de faţă, dat fiind comportamentul României în această ultimă perioadă, România este recunoscută acum şi de partenerii europeni şi euroatlantici în privinţa coordonării, să spun aşa, a cooperării cu Republica Moldova. Am explicat mecanismele noastre de sprijin acolo şi am sintetizat un pic discuţia pe care am avut-o cu primul ministru moldovean.
Reporter: Un alt subiect discutat în cadrul reuniunii cu ambasadorii statelor Uniunii Europene a privit şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.