2016. február 5

Öt százalékkal növelik a  mioveni-i Dacia autógyár dolgozóinak fizetését

A mioveni-i Dacia autógyár adminsztrációja és a szakszervezeti képviselők megállapodtak a bérek 5%-os növelésében és több fordulós tárgyalások után aláirták az új kollektiv munkaszerződést. „A megállapodás értelmében január 1-től a bérek 150 lejjel növekednek, mig májusban az alkalmazottak 1.430 lej értékű prémiumot kapnak”, nyilatkozta Ion Iordache, a Dacia üzem szakszervezetének alelnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.05)

Az európai alapokért felelős román miniszter elmarasztalta a hatóságokat

Aura Răducu európai alapokért felelős román miniszter pénteken részt vett az üzletemberekkel tartott bukaresti találkozón. A miniszter beszédében kihangsúlyozta: „A gondot nem a projektek finanszirozása okozza, hanem az, hogy a román hatóságok nem képesek nagyszabású pályázatokat kidolgozni. Ez évre mindössze két nagyprojektünk van: a Metrorex, illetve a Piski (Simeria) vasútvonal korszesrűsitése”. „A mostani kormány megpróbál változtani ezen az állapoton és, egyebek mellett, bevezeti a köztiszviselőket időszakonként felkészitő programokat”, fűzte hozzá Aura Răducu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.05)

Folytatják a tiltakozásokat a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum alkalmazottjai

A Zsil-völgyében pénteken is folytatódtak a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum alkalmazottjai  által csütörtökön megkezdett tiltakozások. A román közszolgálati rádió helyi tudósitója szerint a livezényi bánya mintegy 100 bányásza és segédszemélyzete  az intézet székháza előtt tiltakozik. Az alkalmazottak a vállalat adminisztrációja által hozott intézkedés miatt elégedetlenek, mely értelmében úgynevezett „technikai munkanélküliségre” küldik őket, s ez idő alatt a fizetés mintegy 75%-át kapják. A tiltakozók kijelentették, hogy nem szüntetik be akciójukat, amig nem jutnak közös nevezőre az emlitett intézkedés tekintetében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.05)

A Fekete-tengeri régió biztonsága volt a téma Románia washingtoni nagykövetségén szervezett összejövetelnek

A Fekete-tengeri régió biztonsága volt a témája annak az összejövetelnek, amelyet Románia washingotni nagykövetsége látott vendégül. Az eseményen meghivottként részt vett Dan Mihalache, a román Elnöki Kancelléria vezetője is. A megbeszéléseket Damon Wilson, az Atlantic Council washingtoni intézet ügyvezető elnöke vezette. A részvevők kihangsúlyozták a Románia által betöltött fontos szerepet a térség stabilitásának fenntartásában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.05)/rganciu