ATELIERE PARIS – BUCUREŞTI: Sprijin tehnic acordat de experţii francezi cu scopul de a sprijini Bucureştiul în gestionarea complexă a sistemului urban

Ateliers Paris-BucarestExperți ai Direcției pentru democrației, a cetățenilor și teritoriilor din cadrul Primăriei Paris, ai Atelierului parizian de urbanism (APUR) și ai Agenției franceze pentru renovare urbană (ANRU) s-au aflat într-o vizită la București în perioada 1-3 februarie 2016.

La finalul acestei vizite, reprezentanții orașelor Paris și București au decis că doresc să continue colaborarea. Sprijinul tehnic acordat de experții francezi va fi concretizat pe plan organizatoric și metodologic, cu scopul de a sprijini orașul București în gestionarea complexa a sistemului urban al orașului și în elaborarea unei viziuni de dezvoltare urbană pe termen lung.

În paralel, cooperarea dintre ANRU și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) va permite acompanierea elaborării unei legi privind reînnoirea urbană, prioritatea MDRAP pentru anul 2016.  O nouă lege în acest sens ar putea facilita soluționarea provocărilor cu care se confruntă Bucureștiul și multe alte orașe din România.

„Suntem convinși că este necesară dezvoltarea relațiilor între Paris și București, fiind interesant un schimb de experiență în domeniul planificării urbane. La Paris avem o anumită experiență, iar specialiștii care participă la acest seminar sunt foarte cunoscuți în Franța”, a declarat domnul Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, pe tema colaborării dintre cele două orașe.

Inițiate în iunie 2015, cu ocazia unei prime deplasări în România a experților francezi, consultările tehnice între Primăria orașului Paris și Primăria București au continuat în cadrul întâlnirii de anul acesta.

Organizarea de ateliere în domeniul afacerilor sociale și al urbanismului se explica printr-o dorință comună de a sprijini orașul București în mai multe proiecte prioritare: crearea unei agenții de urbanism, reînnoirea urbană a cartierelor defavorizate, printre care și Ferentari, dezvoltarea serviciilor sociale (cantine sociale, servicii pentru persoanele fără adăpost, centre de zi) dar și de prevenire a comportamentelor de risc în domeniul sănătății. Au fost organizate șase ateliere pe aceste teme la centrul cultural ArCub dar și vizite pe teren.

Discuțiile, deschise societății civile și experților români invitați cu această ocazie, au permis un schimb de expertiză pe exemple concrete de proiecte implementate în cele două capitale. Schimburile au oferit în special posibilitatea de a înțelege toate mizele legate de o politică integrată care să permită dezvoltarea unei structuri competente în materie de planificare urbană, o buna gestionare a locuințelor și în special a locuințelor sociale.