Guvernatorul Băncii Naţionale a României, despre Legea dării în plată

Legea dării în plată ar putea afecta creditarea şi programul Prima Casă, dacă va fi aprobată în forma actuală – a spus guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. În opinia sa, actul normativ nu ar strica dacă s-ar referi doar la cei care au probleme reale şi nu la alte imobile sau terenuri. Mugur Isărescu a subliniat însă că reacţia băncilor este normală, pentru că acestea îşi asumă riscuri enorme atunci când acordă credite din banii deponenţilor.
Mugur Isărescu: „Această lege vrea să facă dreptate între debitori şi bancă, să mai ia şi banca o parte din riscuri. Nu este adevărat. Ce riscuri să mai ia în plus? Este un risc enorm să iei bani pe două-trei luni, să nu poţi să mişti aici, dacă vine mulţimea asta de deponenţi şi cere bani şi să trebuiască să dai mereu la timp, imediat, ca pe de altă parte, să trebuiască să plasezi banii pe perioade îndelungate. Pentru asta trebuie, în primul rând, un cadru legal. Şi închei spunând că este o reacţie absolut normală la o propunere legală care schimbă în esenţă cadrul de acordare a creditului în România. Chiar un iniţiator a spus că este o derogare de la Codul civil”.
Amintim că actul normativ care prevede stingerea datoriei la bancă dacă împrumutatul predă imobilului ipotecat a fost trimisă de preşedintele Klaus Iohannis la Parlament pentru reexaminare, iar iniţiatorii documentului speră ca acesta să fie adoptat până la sfârşitul acestei luni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 februarie)