MAE Moscova – Rusia va răspunde la extinderea prezenței militare americane în Europa

Andrei Kelin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, consideră că investirea unor asemenea fonduri, după cum face Alianţa Nord-Atlantică, nu are niciun sens.
Întrebat ce răspuns se aşteaptă de la Rusia cu privire la extinderea NATO, care sporeşte brusc de patru ori investiţiile în armamentul blocului militar, Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru cooperarea europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, a declarat că nu trebuie să ne aşteptăm la un răspuns simetric, însă autorităţile ruse vor lua cu siguranţă unele măsuri compensatorii, a spus diplomatul într-un interviu acordat pentru RIA Novosti.
Casa Albă intenționează să ofere, în anul 2017, aproximativ 3,4 miliarde de dolari pentru arme și echipamente suplimentare în Europa, a anunţat, pe 2 februarie, Ashton Carter, secretarul american al Apărării. „Noi ne vom consolida poziţiile în Europa pentru a-i sprijini pe aliaţii noştri din NATO în faţa agresiunii ruseşti”, a declarat Ashton Carter, în timpul unui discurs la o reuniune a Clubului Economic din Washington. Comentând această declarație, Andrei Kelin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a precizat că Rusia va riposta prin „măsuri compensatorii”.
„Pașii simetrici sunt puțin probabili, având în vedere sumele mari de bani, pe care partenerii americani le investesc acum: anul următor, ei vor să aloce de patru ori mai mult. Un răspuns simetric la acest lucru nu este absolut necesar, eu sunt sigur de asta. Măsuri compensatorii pentru a menține echilibrul militaro-strategic normal sunt acceptate și vor fi luate”, a spus diplomatul rus.
Cifra anunțată de Washington este de patru ori mai mare, decât suma prevăzută în buget pentru anul în curs, remarcă ziarul „The New York Times”. Printre statele, unde urmează să fie amplasate forțe și arme suplimentare, se află Ungaria, România și Ţările Baltice. Se preconizează creşterea semnificativă a armamentului greu, a numărului de vehicule blindate și alte echipamente militare în ţările din centrul şi din estul Europei.

(www.izvestia.ru – 5 februarie)