Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după lansarea, astăzi, a unei rachete balistice de către Coreea de Nord. În timp ce Phenianul susţine că a plasat pe orbită un satelit de observaţie terestră, Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite spun că în realitate a fost testată o rachetă balistică intercontinentală.
Reporter: Arina Petrovici –  Întreaga comunitate internaţională a denunţat acţiunea Coreii de Nord, calificând-o drept provocare şi o încălcare flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care interzic Phenianului efectuarea oricărui fel de test nuclear sau cu rachete balistice. De această dată, şi China şi Rusia au condamnat actul intolerabil al Coreii de Nord, care pune sub semnul întrebării securitatea în regiune. Beijingul a cerut tuturor părţilor să acţioneze cu prudenţă şi să se abţină de la luarea de măsuri care ar putea creşte şi mai mult tensiunile în Peninsula Coreeană,  iar Moscova a afirmat că astfel de teste duc la o agravare serioasă a situaţiei în întreaga Asie de Nord-Est şi sunt periculoase pentru securitatea ţărilor din regiune, inclusiv pentru Coreea de Nord. După lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune, Statele Unite şi Coreea de Sud au decis să înceapă discuţii privind desfăşurarea în Peninsula Coreeană a unui sistem american de apărare antirachetă, care să contracareze ameninţările venite din partea Coreii de Nord.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie

*****

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit în sesiune de urgenţă pentru a stabili care este cel mai bun răspuns la acţiunile Coreii de Nord, care a lansat înspre cosmos o rachetă cu rază lungă de acţiune. Ambasadorul Venezuelei la ONU, Rafael Ramirez, care prezidează lucrările consiliului, a declarat că există un consens în condamnarea a ceea ce a numit „încălcarea rezoluţiilor ONU”. Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a declarat că este nevoie de acţiune urgentă şi decisivă. „Ceea ce face Coreea de Nord cu fiecare dintre acţiuni, acţiuni ilegale, cu fiecare dintre aceste lansări este să se apropie cu încă un pas de scopul ei principal, acela de a instala focoase nucleare în rachete balistice intercontinentale. Nu putem permite să se întample aşa ceva”, a declarat Samantha Power.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 7 februarie

*****

China a rezistat presiunilor în direcţia impunerii unor sancţiuni împotriva Coreii de Nord

Comunitatea internaţională a reacţionat după ce Coreea de Nord a lansat spre cosmos o rachetă cu rază lungă de acţiune. Negocierile în cadrul Consiliului de Securitate al ONU au început după ce Coreea de Nord a derulat un test nuclear, luna trecută. Dar China, aliatul apropiat al Pyongyangului, a rezistat presiunilor exercitate de Statele Unite în direcţia impunerii de sancţiuni dure împotriva Pyongyangului, motivul fiind temerea că regimul de la Pyongyang s-ar putea prăbuşi, că ţara s-ar putea destabiliza şi că s-ar putea genera o criză a refugiaţilor la graniţa chineză.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 7 februarie