2016. február 9

Mihai Fifor szenátort választották a Szociáldemokrata Párt országos tanácsának elnökévé

Mihai Fifor szenátort kedden egyhangú szavazattal megválasztották a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnökévé, aki  Rovana Plumb helyébe lép. Rovana Plumb e tisztségről való lemondását azzal támasztotta alá, hogy a tavaly, a PSD kongresszusán módositották a tanács struktúráját és feladatkörét. A PSD országos tanácsában részt vesznek parlamenti- és európai parlamenti képviselők, valamin megyei tanácselnökök és alelnökök, polgármesterek. Liviu Dragnea pártelnök szerint e tanácsot a PSD elittjének kell alkotnia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.09)

Az Európai Befektetési Bank elnöke Romániában tesz látogatást

Az Európai Befektetési Bank elnöke kedden Romániába érkezett. Werner Hoyer megbeszéléseket folytat Klaus Iohannis államfővel, Dacian Cioloş miniszterelnökkel, illetve politikusokkal és üzletemberekkel. A megbeszéléseken teritékre kerül az európai bank  Romániával szembeni vállalásai, valamint a román gazdaság növekedését ösztönző és a lakósság életminőségén javitó, hosszú távú befektetések bővitett támogatásainak megvitatása. Az Európai Befektetési Bank a tavaly 77 miliárd euróra tehető hitelt folyósitott Romániának. A bank tevékenységét olyan projektek finanszirozására összpontositja, amelyek előmozditják a kiegyensúlyozott regionális fejlesztést, valamint a gazdasági és sociális kohéziót egy bővitett Európai Unióban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.09)

Moldova Köztársaság elnöke Bukarestbe látogat

Nicola Timofti, Moldova Köztársaság elnöke a jövő héten Bukarestbe látogat, Klaus Iohannis román államfő meghivására, közölték az Elnöki Hivatal forrásai. Megjegyzendő, hogy a két államfő a múlt hónapban telefonbeszélgetést folytatott a jelenlegi kisinyóvi helyzetről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.09)

Irán a Romániával való kapcsolatok elmélyitését szorgalmazza

Irán a Romániával való kapcsolatok elmélyitését szorgalmazza a kőolaj, a földgáz és az épitkezés terén, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Hamid Moazzer, Irán bukaresti nagykövete. Mint a nagykövet megjegyezte, „Irán és Románia kitűnő kapcsolatokat ápolt a múltban. Romániának mindig is nagyon jó szakemberi voltak a kőolaj és a földgáz területén és fenntartottuk ezt az együttműködés, amelyet a jövőben kiterjeszteni óhajtunk. Szerintünk Románia a  földgáz- és olajkitermelésbe fektethet be, s ez által az iráni természeti forrásokat sokkal olcsóbban importálhatja. Románia befektetéseket végezhet az iráni villamosenergia, a közúti infrastruktúra, a biotechnológia és a kibernetika terén is”, hangsúlyozta Hamid Moayyer nagykövet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.09)

Rozalia Ganciulescu