COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentanții Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (A.G.V.P.S.) au fost invitați să participe la întâlnirea organizată marți, 09 Februarie 2016, sub patronajul și din inițiativa Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților, pentru consultare în perspectiva fundamentării echitabile a inițiativei de modificare şi completare a Legii vânătorii în privința condițiilor de pășunat pe timp de iarnă și a numărului limitat de câini la turme, dar nu numai.

La întâlnire au participat atât membrii comisiei parlamentare menționate, cât și oficiali ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Academiei Române şi Institutului Pajiştilor, precum şi reprezentanți ai organizațiilor reprezentative ale proprietarilor de animale și proprietarilor de terenuri agricole.

Referitor la reglementarea condițiilor și a perioadelor de pășunat, reprezentanţii A.G.V.P.S. au susținut că este suficientă respectarea condițiilor prevăzute în legile specifice incidente, altele decât Legea vânătorii.

În ceea ce privește reglementarea numărului de câini, reprezentanții A.G.V.P.S. consideră că accentul trebuie pus pe rasele de câini ciobăneşti, pe un număr limitat de câini însoţitori ai turmelor de vite ziua pe păşuni şi pe responsabilitatea oierilor pentru pagubele produse de câinii pe care îi dețin.

În opinia AGVPS din România, câinii de pază la stână pot fi oricâți, atâta timp cât sunt ţinuţi lângă staulele cu animale.

Dar câinii ciobăneşti deţinuţi de oieri se impune a fi declaraţi, cipați, deparazitaţi și vaccinați, obligaţie pe care o are orice cetăţean în conformitate cu condițiile prevăzute de legislația în materie.

Această poziție a fost dealtfel afirmată, în ultima perioadă, atât de A.G.V.P.S. și W.W.F. România, cât și de alte organizații de protecție a faunei sălbatice şi a mediului acestuia de viaţă.

În urma întâlnirii de ieri, preşedintele executiv al A.G.V.P.S. din România a fost cooptat în grupul de lucru convocat, alături de câte un reprezentant al federaţiilor de oieri şi asociaților de producători agricoli, pentru consultări şi propuneri pertinente, aşa încât într-un termen de două săptămâni, Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților să poată fundamenta modificările şi completările necesare a fi aduse legii.

 

 

Asociația Generală a Vânătorilor

și Pescarilor Sportivi din România