SUA: Republicanul Donald Trump şi democratul Bernie Sanders au câştigat detaşat primarele prezidenţiale din New Hampshire

În Statele Unite cursa pentru fotoliul de la Casa Albă devine o campanie tot mai imprevizibilă, purtaţi de ceea ce agenţiile de peră numesc „mânia unei părţi a electoratului american”. Republicanul Donald Trump şi democratul Bernie Sanders au câştigat deşaşat aseară primarele prezidenţiale din Hampshire. Hillary Clinton a înregistrat o primă înfrângere usturătoare.

Doi candidaţi din afara establishmentului politic – omul de afaceri miliardar Donald Trump, republican, şi candidatul autoproclamat socialist, democratul Bernie Sanders – au câştigat în alegerile prezidenţiale primare din New Hampshir. Succesul celor doi outsideri garantează o cursă lungă şi dură pentru fiecare nominalizare prezidenţială a celor două partide.
Donald Trump, prosperul om de afaceri – al cărui limbaj direct şi brutal a electrizat mulţi republicani şi i-a oripilat pe alţii – a beneficiat în cele din urmă de un neobişnuit de mare număr de /candidaţi/. Celelalte voturi s-au împărţite între politicieni tradiţionai guvernatorul de Ohio, John Kasich, care a venit în poziţia secundă, şi fostul guvernator de Flrida, Jeb Bush. Domnul Trump s-a adresat unei profunde anxietăţi a republicanilor şi democraţilor din New Hampshire, fiind cel mai puternic susţinut de alegătorii îngrijoraţi de imigranţii ilegali, de incipientul haos economic şi de ameninţarea atacurilor teroriste în Statele Unite.
Vom face America din nou măreaţă – a spus în uralele susţinătorilor săi Donald Trump, anunţându-şi victoria. „Cred că unul din lucrurile care au contat, care este foarte important, este faptul că mi-am autofinanţat campania. Văd o grămadă de bani aruncaţi în clipuri publicitare şi nu sunt banii candidaţilor, sunt banii intereselor speciale. Aceasta se întâmplă de ambele părţi republicane şi democrată. Banii reprezintă interesele speciale, lobby- iştii sunt oameni care nu iubesc în mod necesar ţara noastră, care nu urmăresc cele mai bune interese ale ţării noastre şi nu o să lăsăm să se întâmple acest lucru, trebuie să facem ceva. Când vedeţi tranzacţii, aranjamente încheiate în ţara noastră, o mulţime dintre ele sunt încheiate pentru că politicienii nu sunt atât de proşti, ei fac aranjamentele în beneficiul lor. Trebuie să punem capăt acestui lucru. Noi vom face deal-urile în beneficiul poporului american”.
În tabăra democraţilor victoria clară a lui Bernie Sanders l-a ridicat la nivelul unei respingeri puternice şi dureroase a doamnei Hillary Clinton. Bernie Sanders, în vârstă de 74 de ani, care a propus o agendă de stânga fără echivoc – creşterea taxelor pentru cei bogaţi şi reglementări stricte pe Wall Street – a atras susţinere în întregul stat New Hampshire, în special din partea alegătorilor tineri. La petrecerea victoriei, cu un zâmbet larg şi radiind, Bernie Sanders a remarcat uriaşa prezenţă la vot drept o dovadă a faptului că numai el ar putea energiza electoratul democrat pentru a-i înfrânge în noiembrie pe republicani. Împreună, a spus domnul Sanders, am trimis un mesaj care va avea ecou din Wall Stret până la Washington, din Maine până în California şi acesta este că „guvernul măreţei noastre naţiuni aparţine tuturor americanilor şi nu numai unei mâini de contributori bogaţi la campanii şi supergrupurilor de interese speciale”.
Bernie Sanders: „Când mi-am început campania aici în New Hampshire nu am avut nici o organizaţie de campanie, nu avea bani şi concuram cu cea mai puternică organizaţie politică din America, iar în această seară cu ceea ce pare să fie o participare la vot record, datorită unei participări uriaşe la vot, repet uriaşe, am câştigat pentru că am revelat energia şi pasiunea de care Partidul Democrat va avea nevoie pentru a reuşi în noiembrie. Ceea ce s-a ntâmplat aici, în termenii unui electorat entuziast şi pasionat, se va întâmpla în întreaga ţară. După cum ne amintim cu toţii ultima oară când republicanii au ocupat Casa Albă, au redus taxele eclor bogaţi, ne-au aruncat în cel mai mare declin economic de la marea recesiune din anii 1930. Nu, nu vom îngădui uriaşe reduceri de taxe pentru miliardari, nu vom îngădui tăieri în finanţarea securităţii sociale, a programelor veteranilor, a sănătăţii şi educaţiei”.