Tradiţii inedite de Ziua Îndrăgostiţilor

valentines 2Ziua Sfântului Valentin, în care este, în fiecare an, celebrată iubirea, a prins rădăcini în multe culturii din întreaga lume, care şi-au pus propria amprentă asupra acestei tradiţii. Iată câteva dintre ele:
*Danemarca şi Norvegia au importat, în mare parte din vest, aşa-numita „Valentinsdag”. Deşi nu a fost excesiv celebrată, nordicii au reuşit să adauge propria tradiţie mai ciudată: „Gaekkebrev”. Acestea sunt scurte poezii amuzante sau versuri de iubire rimate, pe care bărbaţii le trimit anonim femeilor, de Ziua Îndrăgostiţilor, oferindu-le doar un indiciu cu privire la numărul de litere din numele expeditorului, reprezentat de un punct pentru fiecare literă. Destinatara trebuie apoi să ghicească cine i-a trimis versurile. Dacă ghiceşte, va câştiga un ou de Paşte, mai târziu în acelaşi an, şi dacă nu ştie cine este admiratorul ei secret, îi datorează acestuia un ou, tot de Paşte.
*În Finlanda şi Estonia, Ziua Îndrăgostiţilor este mai mult o celebrare a prieteniei, mai degrabă decât a iubirii romantice. 14 februarie este numită „Ystävän Paiva” în finlandeză, şi „Sõbrapäev” în estonă, care se traduc prin „Ziua prieteniei”. Oamenii îşi dăruiesc felicitări şi cadouri, ca prieteni.
*În Norfolk, estul Angliei, alături de obişnuitele felicitări şi flori tradiţionale de Ziua Îndrăgostiţilor, există un fel de Moş Crăciun, numit „Jack Valentine” şi, uneori, cunoscut sub numele de Bătrânul Tată Valentine sau chiar Bătrâna Mamă Valentine. Acest personaj simpatic, dar misterios, se spune că bate la uşile copiilor mici, în ajunul Zilei de Sf. Valentin, şi le lasă pe furiş mici cadouri. Cu toate că nu se ştie exact când sau cum a început această tradiţie, este încă destul de popular ca generaţiile de părinţi să continue ceea ce părinţii lor au făcut, înainte, pentru ei.
*În Ţara Galilor se sărbătoreşte „St. Dwynwen Day” (patronul îndrăgostiţilor) pe 25 ianuarie, care este echivalentul Zilei Îndrăgostiţilor din 14 februarie. În această zi, bărbaţii obişnuiesc să dăruiască linguri, ca simbol al iubirii, dintr-o veche tradiţie care a început atunci când ei sculptau linguri de lemn, bogat decorate, şi le ofereau unei femei pe care voiau să o curteze sau să o ia de soţie. Şi desenele de pe mânerele lingurilor erau simbolice. De exemplu, cheile înseamnă inima unui bărbat, roţile, eforturile depuse de el, iar mărgelele, numărul preferat de urmaşi. Această tradiţie continuă şi astăzi, bărbaţii oferindu-le femeilor cadou linguri de lemn sculptate.
*În Japonia, Ziua Îndrăgostiţilor inversează rolul tradiţional al genurilor, femeile oferind adesea bomboane de ciocolată bărbaţilor. Obiceiul de a dărui bomboane de ciocolată, în Japonia, pe 14 februarie, a fost introdus, pentru prima dată, în 1936, de un cofetar din Kobe, „Morozoff Ltd.”, când a apărut prima reclamă cu acest simbol în Japonia, într-un ziar local în limba engleză, destinat străinilor care obişnuiau să sărbătorească ziua iubirii. Deja în anii 1950, alţi producători japonezi de ciocolată s-au alăturat şi au început să îşi promoveze produsele, pentru a impulsiona vânzările de ciocolata în această zi, iar un magazin numit „Isetan” a început o campanie de vânzări de diverse feluri de ciocolăţi apeciale pentru ziua iubirii, în 1958. Dar, în compensaţie, asociaţia naţională a cofetarilor japonezi a lansat o campanie de succes, în anii 1980, pentru ca 14 martie să devină ziua în care bărbaţii să le ofere femeilor ciocolată albă. De aceea, această zi de martie este cunoscută sub numele de „Ziua Albă”. În afară de bomboane de ciocolată, bărbaţii mai oferă daruri (cum ar fi lenjerie, bijuterii, îmbrăcăminte, etc.), care sunt de cel puţin două sau trei ori mai valoroase (o regulă nescrisă) decât cadourile primite de ei de Ziua Îndrăgostiţilor.
*În Guatemala, Ziua Îndrăgostiţilor este cunoscută sub numele de El Día del Cariño (Ziua iubirii), când afecţiunea pentru prieteni şi familie este la fel de importantă ca şi cea pentru iubiţi. Guatemala City marchează sărbătoarea printr-o mulţime de spectacole pline de culoare, cu petrecăreţi purtând măşti cu pene şi costume de inspiraţie mayaşă.
*Unele tinere din Africa de Sud sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor prin scrierea numelui iubitului pe o mânecă, într-o tradiţie care este cunoscută în ţară ca Lupercalia, cu referire la sărbătoarea antică romană a fertilităţii, care a precedat Ziua Îndrăgostiţilor, în Occident.

RADOR (14 februarie)