Italia va limita numărul de turişti care vizitează zona protejată Cinque Terre

terreItalia va limita din această vară numărul de turişti care vizitează zona protejată Cinque Terre din sud-vestul ţării, aflată în patrimoniul UNESCO, din cauza riscului de degradare la care este expusă zona de coastă în urma traficului intens al autocarelor şi al grupurilor turistice.

În jur de 2,5 milioane de turişti au vizitat anul trecut cele cinci sate pescăreşti din rezervaţia naturală, conectate prin poteci înguste care şerpuiesc pe stânci.

Localnicii spun că numărul turiştilor care sosesc cu vasele de croazieră au copleşit pur şi simplu comunităţile din zonă, iar directorul parcului natural Cinque Terre a anunţat că anul acesta va fi permis accesul unui număr maxim de 1,5 milioane de persoane.

„Cu siguranţă vom fi criticaţi pentru această decizie, dar pentru noi este o chestiune de supravieţuire”, a afirmat oficialul Vittorio Alessandro pentru ziarul La Repubblica.

Drumurile care duc spre zona protejată vor fi echipate cu dispozitive care vor înregistra numărul de persoane care sosesc în sate şi accesul va fi restricţionat odată ce o anumită limită va fi atinsă.

Biletele vor fi vândute online şi o aplicaţie creată special pentru turişti va indica locurile cele mai congestionate.

Satele cu clădiri vesel colorate au devenit o atracţie în ultimii ani, după ce vasele de croazieră care acostau în Tunisia şi-au reconfigurat traseele din Mediterana şi au inclus mai multe destinaţii italiene, în urma atacurilor militanţilor care au descurajat turismul în statele africane.

Sursa: Reuters
Traducerea: Bianca Ioniţă