Semnificaţia mâinii ţinute în interiorul hainei din tablourile şi fotografiile vechi

Obiceiul de a ţine o mână în interiorul hainei, prezent în foarte multe tablouri sau fotografii vechi, datează din perioada Antichităţii şi are o semnificaţie aparte.

AeschinesNaplesÎn secolul 6 î.Hr, în anumite cercuri din Grecia Antică era considerat un gest nepoliticos ca o persoană să vorbească ţinând mâinile în afara hainei, în special atunci când erau discutate probleme de stat. O scriere din anul 346 î.Hr a oratorului atenian Eschine consemnează acest lucru:

„Atât de manieraţi erau acei oameni de stat din vechime, precum Pericle, Temistocle sau Aristeides, încât a vorbi cu mâna în afara pelerinei, aşa cum facem noi tot mai des astăzi, era privit ca un semn de nepoliteţe şi se abţineau să facă acest lucru. Ştiţi cu toţii probabil statuia lui Solon din Salamis, în care acesta este reprezentat cu mâna în interiorul hainei. Trebuie să luăm acest exemplu şi să imităm această postură, căci aşa se adresa el, cu respect, atenienilor.”

Fragmentul dovedeşte că în vremea lui Eschine practica începuse deja să fie ignorată. Se mai ştie sigur că ea a fost readusă la viaţă în lumea occidentală abia în secolul 18.

În anii 1700, o serie de pictori portretişti din Anglia au ales să-şi reprezinte subiecţii în această postură specifică statuilor Antichităţii, considerând că limbajul corpului conferea importanţă, o prezenţă agreabilă şi interesantă, fără afectare şi aspect teatral. Aristocraţii englezi au ales să pozeze astfel, dar obiceiul s-a răspândit apoi în toată Europa, indiferent de clasa socială. Pictorul spaniol Francisco Goya a realizat astfel de portrete, la fel şi italianul Giacomo Ceruti, francezul Jean-Baptiste Perronneau sau elveţianul Jean Étienne Liotard.

Dar cele mai celebre portrete rămân cele ale lui Napoleon Bonaparte, în care împăratul apare cu mâna în interiorul jachetei militare.

The_Emperor_Napoleon-340x566

Mai târziu, odată cu apariţia fotografiei, o serie de personaje celebre au pozat la fel: Samuel Colt, Karl Marx sau generalul american George B. McClellan.

Până la sfârşitul secolului 19, obiceiul a dispărut aproape complet, dar există şi în secolul 20 o fotografie celebră a lui Iosif Vissarionovici Stalin realizată astfel, în 1948.

stalin

Sursa: www.todayifoundout.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă