Umberto Eco a încetat din viaţă la 84 de ani

Scriitorul şi filosoful italian, Umberto Eco, a încetat din viaţă, la vârsta de 85 de ani, titrează publicaţia „La Repubblica”. Umberto Eco este cunoscut drept unul dintre cei mai importanţi cercetători în domeniul semioticii, istoric medievist, editor şi publicist. Moartea lui Umberto Eco a fost anunţată de familia sa, potrivit publicaţiei „La Repubblica”.
Umberto Eco s-a născut pe 5 ianuarie 1932, în oraşul Alessandria, regiunea Piemont, din Italia, şi a decedat la 19 februarie, 2016, la domiciliul său din Milano. Umberto Eco este cunoscut în special pentru romanul său „Numele trandafirului” (Il nome della rosa, 1980), în care a combinat elemente de semiotică într-un cadru ficțional combinat cu analiză biblică, studii medievale şi teorie literară. A mai scris romanele „Pendulul lui Foucault”, „Insula din ziua de ieri”. Cel mai recent roman al său, „Cimitirul din Praga”, publicat în anul 2010, este un best-seller.
Umberto Eco este președintele Școlii Superioare de Studii Umaniste, la Universitatea din Bologna, și membru onorific al Colegiului Kellogg, la Universitatea din Oxford. A primit nenumărate premii și distincții culturale, inclusiv Legiunea de Onoare (1993), titlul de Doctor Honoris Causa în „Comunicare şi Mass-Media” la Universitatea din Torino. I-a fost conferit titlul de Cavaler al Ordinului Francez de Merit în Literatură (1985), Ordinul Steaua de Aur (1995), Ordinul Marea Cruce a Republicii Italiene (1996). El a fost recompensat cu titlul de doctor onorific al numeroaselor instituţii de învăţământ superior din lume.
Umberto Eco a lucrat în televiziune, a fost editorialist la una dintre cele mai importante publicaţii „LʼEspresso”, a predat disciplinele estetica şi teoria culturii în universităţile din Milano, Florenţa şi Texas. El este autorul cunoscutei lucrări „Opera deschisă” (1969), care „creează perspective şi nu instituie ierarhii”. După cum precizează Umberto Eco, „ea nu implică aprecieri axiologice”. „Misterioasa flacără a reginei Loana” este un alt roman al scriitorului italian Umberto Eco, apărut în 2004. Titlul este „împrumutat” din traducerea în italiană a unui episod din banda desenată americană Tim Tyler’s Luck. Timpul este poate cea mai cercetată noţiune de la apariţia omului pe planeta noastră. Astrele, religia sau religiile, Pământul cu oceanele lui întinse și tot ce poate reieşi din aceste noţiuni sunt tot atâtea teme despre care puteţi citi în romanul semnat de Umberto Eco.

www.rosbalt.ru  – 20 februarie
Traducerea: Violeta Drăguţă

*****

Filozoful şi scriitorul italian Umberto Eco, autorul romanului celebru „Numele trandafirului”, a murit ieri seara la vârsta de 84 de an, la domiciliul său din nordul Italiei – a anunţat familia sa. El suferea de cancer de mult timp. Umberto Eco este considerat unul dintre cei mai mari intelectuali ai Europei, devenit cunoscut în afara cercurilor universitare abia în jurul vârstei de 50 de ani. De altfel, spunea despre sine că este în primul rând filozof şi că scrie romane doar în weekend-uri, care uneori se prelungesc la şapte zile. Întrebat ce sfaturi are pentru tinerii autori, Umberto Eco le-a recomandat să nu se grăbească.
Umberto Eco: Să nu se creadă artist, să nu se ia în serios. Eu nu pot să-i înţeleg pe acei scriitori care în fiecare an. Ei îşi pierd plăcerea de a petrece ase-şapte-opt ani pregătind o poveste. Tinerii mă întreabă dacă am să le dau vreun sfat despre cum să scrie. Sfatul meu este că nu poţi deveni general înainte de a fi caporal, sergent, locotenent. Faceţi totul pas cu pas. Nu aveti pretenţia să primiţi imediat Premiul Nobel, pentru că asta ucide orice careieră literară.
Realizator: Alte romane ale lui Umberto Eco sunt „Pendului lui Foucault”, „Insula din ziua de ieri” şi, ultimul, publicat anul trecut, „Numărul zero”.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 februarie

*****

Scriitorul şi filosoful italian Umberto Eco, cunsocut pentru romanul „În numele trandafirului”, a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani. Potrivit unui anunţ al familiei, scriitorul a decedat în cursul nopţii de vineri, însă nu au fost furnizate mai multe detalii. Romanul „În numele trandafirului” a fost ecranizat în 1989, avându-l ca protagonist pe actorul scoţian Sean Connery, informează ediţia online a BBC.

BBC SERVICIUL MONDIAL