Virusul gripal va circula pâna la sfârsitul lunii martie, posibil chiar şi în aprilie

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa din cauza gripei sezoniere a ajuns la 22, după ce încă un pacient a murit la Ploieşti. La spitalul de urgenţă din localitate, unde au murit patru oameni din cauza virusului gripal, au fost impuse măsuri speciale, transmite corespondenta noastră Simona Uţă. Secţia de terapie intensivă este aproape plină cu bolnavi aflaţi în stare gravă din cauza virusului  AH1N1. Calculele specialiştilor arată că anul acesta sunt de trei ori mai multe de decese decît în 2015 şi pentru că tulpina de acum este mai agresivă, a explicat managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu Cercel.
Adrian Streinu Cercel: Virusul gripal dă febră, 38-39 de grade, dureri articulare, dureri musculare, dureri de glob ocular şi, respectiv, durere de cap, însă lumea trebuie să ştie despre acest lucru şi la cele mai mici semne din cele pe care le-am descris să-şi consulte medicul de familie şi nu luaţi antibiotice. Regula numărul doi. De îndată ce v-aţi contactat medicul de familie şi medicul de familie stabileşte un anumit diagnostic, probabil că o să vă direcţioneze, dacă este o formă medie spre severă, la o clinică de boli infecţioase.
Realizator: Adrian Streinu Cercel ne mai  recomandă să dăm o atenţie mai mare igienei mâinilor şi aerisirii locuinţelor. El a mai spus că nu este tarziu să ne vaccinăm pentru că virusul gripal va circula pâna la sfârsitul lunii martie, posibil chiar şi în aprilie. Acesta creează cele mai mari probleme la oamenii care sunt deja bolnavi şi la cei care au imunitatea scăzută din cauza stresului şi a unui stil de viaţă nesănătos. Cele mai afectate sunt persoanele cu boli cardiovasculare, diabet, sau obezitate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 februarie