Legea privind darea în plată ar putea fi votată săptămâna viitoare de Senat

Legea privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor ipotecate ar putea fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare de plenul Senatului, după ce a fost avizată favorabil cu o serie de amendamente în comisiile de specialitate. Amalia Bojescu are detalii:

Reporter: Românii aflaţi în executare silită sau cărora banca le-a luat deja casa ar putea obţine ştergerea datoriilor rămase, prevede unul din amendamentele adoptate de senatori. Legea se va aplica şi contractelor aflate în derulare fără plafonare. De legea dării în plată vor beneficia şi cetăţenii care au luat credite prin programul „Prima casă”. Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, spunea că includerea acestui program în legea dării în plată nu se justifică în condiţiile în care există o rată de neperformanţă de 0,04%.

Liviu Voinea: S-au luat credite în mod preferenţial în sensul unui avans de 5%, în sensul unei condiţii de dobândă, deci nişte condiţii preferenţiale care au venit împreună cu garanţia statului şi care trebuie să vină în continuare cu nişte obligaţii.

Reporter: Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, susţine că prin includerea programului „Prima casă” în lege se evită discriminarea între cetăţenii care au luat credite în condiţii diferite, dar şi urmărirea debitorilor de către stat prin ANAF.

Daniel Zamfir: Eu am vrut să evităm ca în viitor să avem două situaţii de consumatori: cei care au luat credite în condiţii normale ei vor răspunde doar în limita bunului ipotecat, iar cei care au luat prima casă, pe lângă faptul că vor răspunde cu bunul ipotecat, adică vor pierde casa, vor fi urmăriţi pe viitor pentru recuperarea pagubei.

Reporter: Forul decizional în cazul actului normativ este Camera Deputaţilor.

Realizator: Amalia Bojescu mai aminteşte că Legea dării în plată a fost trimisă Parlamentului pentru reexaminare la sfârşitul anului trecut de preşedintele Klaus Iohannis, care a cerut clarificări cu privire la beneficiarii actului normativ. Şeful statului a solicitat o diferenţiere clară între persoanele fizice care şi-au cumpărat o locuinţă şi cei care au luat milioane de euro pentru a face speculă imobiliară.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 februarie