Amsterdam: Capitala atracţiilor neobişnuite, ridicate la rang de muzeu

Capitala Olandei este deja celebră în rândul turiştilor pentru plimbările pe canale, magazinele de brânzeturi, minunatele pieţe de flori, pentru Muzeul Van Gogh sau casa Annei Frank. Dar Amsterdamul are o şi sumedenie de atracţii neobişnuite, pentru cei mai puţin conservatori, pentru nonconformişti sau pentru cei curioşi să exploreze astfel istoria.

gevel1

Vă gândiţi cu siguranţă la obiectivele turistice cu tematică sexuală din Cartierul Roşu, pentru care este binecunoscut. Da, Muzeul Sexului, Muzeul Erotic sau Muzeul Drogurilor pot fi vizitate la un preţ de intrare cuprins între 4 şi 9 euro, dar nu sunt singurele atracţii nonconformiste.

Iubitorii de pisici vor fi bucuroşi să ştie că există un muzeu numit Kattenkabinet (Cat Cabinet), aflat într-o clădire istorică din Amsterdam şi înfiinţat în memoria lui J.P Morgan, un motan galben care a trăit între 1966 şi 1983, numit după bancherul american. Muzeul are mai multe camere care adăpostesc picturi, sculpturi, fotografii, postere, desene şi tot felul de alte reprezentări foarte reuşite cu şi despre pisici, majoritatea ale unor artişti celebri, precum Pablo Picasso, Rembrandt sau Toulouse-Lautrec. Un bilet de intrare costă 7 euro.

502183813681collection1

Muzeul Genţilor şi al Poşetelor este o altă locaţie foarte interesantă, care găzduieşte aproape 5.000 de genţi, portofele, valize, poşete, cele mai vechi datând din secolul 16. Exponatele sunt însoţite de poveşti foarte interesante despre modă, artă şi istorie şi sunt confecţionate din cele mai diverse materiale: de la piele până la carapace de ţestoasă sau plastic.

Plastic-American-1950s-bag-304

Grădina Zoologică Regală Artis are o secţiune neobişnuită numită Micropia care poate fi considerată un adevărat muzeu al bacteriilor, microbilor şi microorganismelor. Veţi avea parte de o incursiune inedită în lumea acestora, care furnizează explicaţii despre modul în care proliferează sau infectează anumite obiecte (de exemplu E.coli). Sunt expuse ace de cusut, periuţe de dinţi sau bureţi de vase, ca suport pentru explicaţiile oferite.

afa4d-micropia-poster

În spatele cimitirului municipal De Nieuwe Ooster există un muzeu la fel de neobişnuit, chiar macabru. Muzeul Olandez al Înmormântării. Pentru 7 euro, curajoşii sunt invitaţi într-o lume care prezintă tot felul de ritualuri de înmormântare. Mai multe sicrie expuse arată felul în care diferitele culturi şi religii îşi conduc morţii pe ultimul drum.

vrolik

Dacă nu v-a speriat muzeul de mai sus, atunci cu siguranţă veţi fi curioşi să vedeţi şi Muzeul Vrolik, la care intrarea este liberă şi care este găzduit de Centrul Medical Academic al Univeristăţii din Amsterdam. Aici sunt expuse colecţii de anomalii anatomice, schelete umane şi animale, exemple de fetuşi cu diferite malformaţii, mostre de piele tatuată sau borcane cu formol în care sunt prezentate organe afectate de purtarea corsetului de către femei în secolul 19.

Sursa: www.mashable.com

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă