Parchetul General anunţă reanalizarea dosarului Revoluţiei, în eventualitatea redeschiderii acestuia

Parchetul General a cerut dosarul Revoluţiei de la instanţa supremă pentru reanalizare, în vederea unei eventuale redeschideri. Anuntul a fost făcut cu puţin timp în urmă de Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei de revoluţionari „21 Decembrie”, şi a fost confirmat ulterior şi de Parchet. Reprezentanţi ai revoluţionarilor şi ai urmaşilor eroilor din decembrie 1989 au fost primiţi de procurorul general interimar, Bogdan Licu, după ce câteva zeci de persoane au protestat în faţa instituţiei. Ele au cerut redeschiderea dosarului privind evenimentele din decembrie 1989, în care au murit câteva sute de persoane.

Reporterul RRA Diana Surdu a vorbit cu mama unuia dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa atunci.

-: Cum să nu mă revolt? Era singurul caz care putea să fie rezolvat. Le-am cerut să dezhumez, să scot copilul. Era singurul mort care avea glontele în el. Ştiţi ce n-au reuşit să facă în cazul băiatul meu? Să-i distrugă toate fişele medicale. Şi la Spitalul Vitan-Bârzeşti, unde a murit copilul meu, n-au mai apucat să ajungă înaintea mea. Aşa am reuşit să iau fişa medicală, în care scrie clar că are glontele în el, şi orificiul de intrare: 0,5 mm are diametru orificiul de intrare din vertebra T9.

Realizator: Dosarul Revoluţiei a fost clasat în octombrie anul trecut. De atunci, au fost înregistrate aproape 200 de plângeri prin care a fost contestată acestă decizie. Procurorii au argumentat atunci că dosarul trebuie închis, pentru că infracţiunea de omor s-a prescris.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 februarie