Economia europeană are nevoie de 300 de miliarde de euro pentru combaterea crizei

Definind drept una dintre prioriotăţile actualei Comisiei Europene planul de investiţii strategice, ce îşi propune combaterea efectelor crizei economice, are nevoie de 300 de miliarde de euro.
Fondul European pentru Investiţii Strategice se află în centrul Planului de investiţii pentru Europa al Comisiei Juncker.
Jyrki Katainen, vicepreşedintele Comisiei pentru Investiţii şi Creare de Locuri de Muncă: Dacă aş fi liderul unei ţări care are la dispoziţie sume importante din fonduri structurale, aş crea o platformă în care aş aloca fonduri pentru investiţii, pentru eficienţa energetică, de exemplu.
Reporter: Prioritatea majoră a Comisiei Juncker este să readucă Europa pe creştere economică şi să creeze locuri de muncă fără a genera noi datorii.
Corina Creţu, comisarul pentru Politică Regioanlă: Încă de la început, pentru Comisia Juncker a fost esenţial planul de investiţii şi ne-am gândit cum putem avea un impact major privind investiţiile prin aceste două fonduri. Aşa cum ştim, state din Europa Centrală şi de Est au nevoie de investiţii în infrastructură, iar acum aceste fonduri pot ajuta.
Reporter: Executivul comunitar şi Banca Europeană de Investiţii participă la acest fond pentru a contribui la reducerea decalajelor în materie de investiţii în Europa. Astăzi s-a publicat o broşură menită să ajute autorităţile locale şi promotorii proiectelor să profite la maxim de posibilităţile de combinare ale celor două fonduri. Cele două instrumente au fost proiectate în mod diferit, dar complementar din punctul de vedere al motivaţiei, concepţiei şi cadrului legilativ şi acestea se susţin reciproc, spune Comisia Eurpeană.
Jyrki Katainen: Fondul European pentru Investiţii a fost creat şi funcţionează astfel încât să fie cât mai flexibil cu putinţă, existând aşadar posibilităţi multiple ca cei care doresc să aplice cu proiecte să solicite simultan finanţare şi din partea Fondului European de Investiţii Strategice, dar şi din partea Fondurilor Structurale. Orientările pe care le publicăm astăzi vin cu sfaturi practice pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru companii mai mari care caută finanţare pentru proiecte privind posibilităţile de combinare optimă a celor două instrumente financiare.
Reporter: Comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat că a fost prezentat astăzi modul în care lucrează politica de investiţii şi cea regională împreună pentru statele membre.” Atingerea obiectivelor planului de investiţii pentru Europa este un efort comun şi toate sursele şi părţile implicate trebuie să se mobilizeze” –  spune comisarul Corina Creţu.
Corina Creţu: Ştiţi foarte bine că actuala criză este una a lipsei investiţiilor. Potrivit cifrelor oficiale este nevoie de 300 de miliarde de euro pentru ca economia europeană să înceapă să funcţioneze din nou prin creştere economică şi pentru creare de locuri de muncă.
Reporter: Au fost alocate 16 miliarde de euro în cadrul bugetului Uniunii Europene şi cinci miliarde de euro din partea Băncii Europene de Investiţii pentru constituirea acestui fond, la care vor putea contribui şi statele membre, dar şi investitorii privaţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI