Dezbateri în Parlamentul European privind încheierea acordului cu Marea Britanie

Acordul cu Marea Britanie încheiat de Uniunea Europeană, va funcţiona doar dacă britanicii vor vota la referendumul din iunie să rămână în spaţiul comunitar. În caz contrar, acordul este anulat, a reafirmat ieri, în faţa eurodeputaţilor, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. El a mai spus că acordul nu poate fi anulat de Curtea Europeană de Justiţie, aşa cum doresc euroscepticii britanici.
Reporter: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a explicat eurodeputaţilor cum au decurs negocierile pentru obţinerea unui acord la summitul de la sfârşitul săptămânii trecute şi a mulţumit pentru implicarea legislativului european. Donald Tusk a explicat, însă, că acordul cu Marea Britanie are la bază tratatele, iar o denunţare a lui la Curtea Europeană de Justiţie de către politicieni britanici, care vor ca ţara lor să plece din Uniunea Europeană, este lovită de nulitate.
Donald Tusk: Uniunea Europeană va respecta decizia populaţiei britanice, dacă majoritatea doreşte să iasă din Uniunea Europeană, aşa se va întâmpla, va schimba Europa, însă pentru totdeauna, eu cred că în rău. Sunt de acord cu premierul britanic care a spus că nu este momentul ca Occidentul să fie divizat. Dacă Marea Britanie va decide să rămână, sper ca Parlamentul European să accepte ca acordul să fie transformat în legislaţie.
Reporter: Donald Tusk a vorbit şi despre imigraţiei  şi relocarea refugiaţilor şi despre ceea ce el a numit „restabilirea spaţiului Schengen”. Trebuie să investim în Schengen şi nu în prăbuşirea lui – a mai spus preşedintele Consiliului European.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 februarie