Guvernul la lansat ”Comisia de tăiat hârtii”, o platformă ce-și propune să reducă birocrația

Aşa-numita „Comisie de tăiat hârtii” a Guvernului Cioloş a început să lucreze de ieri, odată cu lansarea platformei pe internet unde oricine poate semnala situaţii în care consideră că birocraţia face prea mult rău. Peste 350 de mesaje au fost înregistrate de la cetăţeni şi companii pe adresa maisimplu.gov.ro, în mai puţin de 24 de ore de la anunţul şi apelul premierului ca oamenii să semnaleze situaţii în care cred că anumite formulare sau demersuri sunt inutile şi eventual să sugereze soluţii.
Reporter: Mihaela Enache – Eliberarea cazierului fiscal,obţinerea autorizaţiilor pentru  pentru construcţia unei case sau înmatricularea unui autoturism sunt ocazii cu care oamenii s-au lovit de proceduri birocratice considerate mult prea greoaie, după cum reiese din mesajele postate pe platformă. Iar pentru simplificare s-a propus, de exemplu, ca toate cererile către autorităţi să se poată depună online, sau să existe un profil digital al fiecărui cetăţean.
Violeta Alexandru: „Un formular mai puţin, un cetăţean mai respectat” – acesta este sloganul pe care îl avem în vedere şi principiul  pe care l-am luat în considerare pentru a demara această campanie.
Reporter: Spunea ieri ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, despre acest inedit demers al Guvernului.  Pe 10 martie ar urma să aibă loc o primă evaluare a situaţiilor reclamate – mai spunea ea.
Violeta Alexandru: Le vom îndrepta către instituţia care le-a emis, solicitându-i acesteia un punct de vedere. Acolo unde vom avea răspunsul ferm, formularul va fi eliminat de către instituţie, respectiv dacă îşi menţine poziţia în raport cu respectivul formular. Argumentele vor fi afişate în platforma, pentru ca cetăţeanul să afle motiviaţia pentru care instituţia insistă să-l păstreze.
Reporter: Ieri, premierul Dacian Cioloş dădea, la rândul său, exemple de situaţii considerate absurde, cum ar fi numărul mare de documente ce trebuie depuse de mame pentru a obţine sprijinul de la stat după ce nasc, sau demersurile necesare pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj.