Precizari MAPN

   La cererea ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, structuri din cadrul M.Ap.N. au analizat situaţia referitoare la repatrierea militarilor Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Afganistan, constatând următoarele:

Militarilor le-au fost asigurate mijloacele de transport şi condiţiile necesare pe timpul desfăşurării procedurilor de tranzit către garnizoanele de dislocare. Conform legislaţiei în vigoare, mai precis HG nr. 707/2006, privind Regulamentul de aplicare al Codului Vamal, articolul 92, termenul în care se execută controlul vamal este de trei ore de la aterizarea aeronavei, respectiv înainte de decolare, în funcţie de numărul pasagerilor. La acestea se adăugă procedurile de control interne specifice.

Spaţiile puse la dispoziţie au asigurat condiţiile pentru aşteptare, nu pentru odihnă, dat fiind timpul relativ scurt între zborurile planificate până la destinaţia finală.

 La sosire, mai precis pe aeroporturile de intrare în ţară, eşaloanele de militari ce au îndeplinit misiuni în teatrele de operaţii sunt aşteptate de către comandanţii ierarhici care îi preiau spre garnizoanele de reşedinţă. Ceremonia oficială de repatriere are loc în momentul în care întreg efectivul a fost repatriat, inclusiv comanda unităţii şi drapelul de luptă, urmând să fie derulată şi de această dată de o manieră reflectând aprecierea Armatei faţă de îndeplinirea cu succes a misiunii încredinţate.

De-a lungul celor treisprezece ani de participare a României la misiunile din teatrul de operaţii din Afganistan, M.Ap.N. a aplicat aceleaşi proceduri de repatriere, conforme cu legislaţia naţională.

Ministerul Apărării Naţionale apreciază în mod deosebit eforturile militarilor români în teatrele de operaţii şi sprijină permanent familiile acestora, prin grupurile de sprijin aflate la nivelul unităţilor şi garnizoanelor din care fac parte. Meritele militarilor sunt recunoscute şi apreciate atât de conducerea M.Ap.N., cât şi de partenerii de Coaliţie.