Statele UE trebuie să spună clar ceea ce așteaptă de la noi (ministrul de externe al Macedoniei)

Ministrul de externe al Macedoniei, Nikola Poposki, a subliniat faptul că țara sa doar aplică deciziile Consiliului UE și că ar fi mult mai ușor în cazul în care țările Uniunii ar anunțat în mod clar și cu o singură voce ceea ce se așteaptă de la Skopje, atunci când vine vorba de refugiați.
„La nivel oficial nu am primit niciodată instrucţiuni să o luăm într-o parte sau în alta „, a declarat el în interviul acordat cotidianului vienez „Die Presse”, criticând faptul că UE însăși nu are o poziție clară cu privire la această chestiune. Macedonia nu a făcut nimic prin care să nu respecte decizia Consiliului Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că oamenii din zonele de conflict, cum ar fi Siria, Irak şi Afganistan, trebuie să fie lăsaţi să treacă, dar în mod evident țările Uniunii de la nord de Macedonia au luat propriile măsuri şi îi întorceau pe afgani.
„La început autoritățile macedonene îi lăsau pe afgani. Ei treceau prin procesul de înregistrare pentru refugiați și puteau să-şi continue drumul. Acum, însă, există schimbări în cealaltă direcție. În prezent pe teritoriul nostru sunt 700 de afgani, pe care i-am lăsat să intre, dar care au fost întorşi de Slovenia, Croația și Serbia”, a explicat el.
În opinia sa, este evident că în țările UE aflate la nord de Macedonia a apărut o nouă definiție a zonelor de conflict. „Logica din spatele acestui fapt este că oamenii, care au fost mult timp într-o țară sigură, să nu mai poată fi trataţi ca refugiați”, a adăugat Poposki.
El a anunțat că Macedonia în continuare nu va permite afganilor să își continue călătoria din Grecia spre alte țări prin teritoriul ei.
„Noi trebuie să rezolvăm situația acestor persoane cu statele de pe ruta nordică spre Europa Centrală. Serbia a întors la noi 700 de afgani și a spus că la ea au fost întorşi de Croaţia. A apărut o reacție în lanț. Întrebare noastră este: Cum doriți să acționăm faţă de aceste persoane? Din acest motiv există un blocaj, până când situația nu este rezolvată”, a transmis Poposki.
Legat de amenințările Greciei că va bloca drumul candidaților din Balcani pentru aderarea la UE dacă Macedonia va închide granița spre Grecia, el a spus că „nu se poate ucide un om care este deja mort”.
„Drumul Macedoniei spre UE este de ani de zile blocat de Grecia. Acest lucru a început cu mult înainte de criza refugiaților. Cu toate acestea, când vine vorba de criza refugiaților, noi avem într-adevăr interese comune cu Grecia. Noi cei din Macedonia am fi cei mai fericiți oameni din lume dacă ar funcționa înregistrarea și punctele de contact de pe teritoriul grecesc. Cu toate acestea, în conformitate cu evaluarea statelor membre ale UE, acest lucru nu funcţionează”, a subliniat el.
Poposki a criticat faptul că Macedonia nu participă la procesul de luare a deciziilor în ceea ce privește criza refugiaților, dar suportă consecinţele lor. Asta, după cum a constatat, nu este o situaţie de invidiat.
„În cazul în care integrarea europeană a Macedoniei ar fi înregistrat progrese astăzi am fi într-o altă poziție pentru a contribui la o soluție. Poziţia europeană comună ar fi în interesul nostru. Granița noastră este singura frontieră la care oamenii părăsesc un stat membru UE pentru a intra într-un stat care nu este membru al Uniunii”, a explicat Poposki. El a declarat de la o țară din afara UE, Macedonia, se așteaptă să rezolve o problemă care nu este rezolvată nici pe teritoriul Uniunii.

(www.tanjug.rs – 25 februarie)