2016. február 26

A Népi Mozgalom Párt nem támogatja  a román rádió és televizió megszervezését szabályozó törvény módositását

A Népi Mozgalom Párt nem támogatja a Román Rádió Társaság (SRR)  és a Román Televizió Társaság (TVR) megszervezését és működését szabályozó törvény módositását. Eugen Tomac, a párt ügyvezető elnöke szerint e törvény módositása nem indokolt egy választási évben. Mi több, e törvényjavaslatot előbb nyilvános vitára kellett volna bocsátani, fűzte hozzá. E törvény módositását nem támogatják a liberálisok sem. Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője kihangsúlyozta, hogy a törvénykezdeményezés nem jelent technikai megoldást a TVR helyzetének rendezésére, mindössze új funkciók, illetve a köszolgálati rádió és televizió pénzügyi ellenőrzésére hivatott mechanimzus létrehozását teszi lehetővé. „A liberálisok valamennyi parlamenti eszközt felhasználnak e törvény módositásának megakadályozására”, hangsúlyozta Ionuţ Stroe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

A Szlovén Rádió és Televizió üzenetben fejezte ki a román közszolgálati rádió ránti támogatását

A Szlovén Rádió és Televizió Maribor-i Regionális Stúdiójának igazgatója szerint a Román Rádió az egyik legfontosabb tömegtájékoztatási eszköz Európában. Strecko Trglec megerősitette, hogy a román közszolgálati rádió nagyon értékes partner, „hiszen olyan nemzetközi projektekben is részt vettünk együtt, mint amilyen az Euranet Plus”. „Amikor egyre nagyobb a román rádió hallgatottsága, jó nemzetközi elismerésnek örvend és a jövedelmek és kiadások is egyensúlyban vannak, akkor miért kell megváltoztatni a játék szabáyait”, tette fel a kérdést Strecko Trglec, támogatásáról biztositva a román közszolgálati rádiót. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Egyszerűbb eljárások szükségesek az autópályák megépitésében

A szállitásügyi minisztérium sürgösségi rendeleten dolgozik az autópályák megépitéséhez szükséges engedélyek kibocsátási procedúráinak leegyszerűsitése érdekében. A Szászsebes-Torda autópálya négy szakasza közül kettő még az év végéig elkészülhet, mondotta Dan Costescu tárcavezető, hozzáfűzve, hogy az autópálya másik két szakaszának megépitése csakis az emlitett szabályozó rendelkezés elfogadása után kezdődik meg. Megjegyzendő, hogy a Szászsebes-Torda autópálya Erdélyt a IV-es páneurópai folyosóval köti össze. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02. 26)

A kormány a vidéki „középosztály fejlesztését” tűzte ki célul

A kormány rövid időn belül intézkedés csomagot fogad el a vidéki „középosztály” fejlesztésére, közölte Dacian Cioloş miniszterelnök, aki részt vett az európai alapokból támogatott helyi stratégiai fejlesztéseket elemző konferencián. A tervek szerint a helyi stratégiai fejlesztéseket augusztusig kell befejezni, de Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter szerint előfordulhat, hogy túlhaladják e határidőt. A miniszter elégedtlenségének adott hangot amiatt, hogy az Országos Vidék Fejlesztési Program értelmében megalakult helyi akciócsoportok – amelyek önkormányzatokból, civil szervezetekből és vállalkozókból állnak – nem vesznek megfelelően részt az európai alapokból finanszirozott programok megvalósitásában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)