Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a anunţat că-şi depune mandatul

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a anunţat astăzi că-şi depune mandatul, după ce ieri legislativul a aprobat o nouă lege cu privire la procuratură. El spune că îşi dă demisia pentru că reforma trebuie să înceapă de la vârful instituţiei, dar opoziţia consideră că decizia sa este rezultatul protestelor din ultimele luni. De la Radio Chişinău, relatează Ala Boţan:
Reporter: Corneliu Gurin a precizat că viitorul procuror general trebuie să fie desemnat conform unor principii noi şi că-şi doreşte ca reforma acestei instituţii se înceapă de la vârf.
Corneliu Gurin: Să dăm semnal că se intră într-o nouă etapă, cu abordări constructive, sincere, fără suspiciuni şi acuzaţii care să deturneze de la scopul real de modernizare. Noul procurolul general trebuie să fie selectat de Consiliul Superior al Procurorilor, prin concurs public la care să participe cei mai buni din domeniu.
Reporter: În acelaşi timp, liderul Partidului Socialiştilor de opoziţie, Igor Dodon, a declarat că demisia procurorului ar fi consecinţa protestelor din ultimele luni la care s-a cerut inclusiv demisia lui Corneliu Gurin. Liderul socialiştilor a subliniat că opoziţia va cere şi demisia altor funcţionari.
Igor Dodon: Plecarea procurorului general nu înseamnă, încă, că Procuratura Generală a fost scoasă din captivitate. Este foarte important cine va fi conducătorul acestei instituţii. Dacă conducător va fi din nou numit cineva din această majoritate parlamentară, dacă cineva crede că prin această demisie oamenii o să se liniştească…, dar oamenii nu o să se liniştească, oamenii o să mergă mai departe şi vom cere demisii şi alegeri parlamentare anticipate.
Reporter: Corneliu Gurin a fost numit procuror general în aprilie 2013 pe un termen de cinci ani. El a fost acuzat în repetate rânduri că ar promova interesele Partidului Democrat şi ale politicianului şi omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Corneliu Gurin însă a respins aceste acuzaţii.