„Israelul consideră Bulgaria curtea sa, Mossad-ul face tot ce vrea aici”, susţin palestinieni din Bulgaria

Bărbatul găsit decedat, vineri, în curtea Ambasadei Palestinei de la Sofia se numea Omar Zayet şi era condamnat la 30 de ani de închisoare în Israel pentru crimă. Sentinţa a fost pronunţată în anii ’80, atunci când Zayet era membru al Frontului naţional pentru eliberarea Palestinei. Bărbatul era căsătorit cu o bulgăroaică şi avea statut de rezidență permanentă în Bulgaria.

„Omar se lupta pentru libertatea Palestinei. Palestinienii nu doresc să trăiască sub robia israeliană. Ei sunt ocupatorii, iar palestinienii au anunțat o rezistență armată împotriva lor”, au declarat preşedintele comunităţii palestiniene din Bulgaria, dr. Ibrahim Dogmush şi analistul Mohammed Abu Assi. „Omar trăia de 20 de ani în Bulgaria. Israelienii au dorit ca prin solicitarea privind extrădarea sa să amenințe toți palestinienii din Europa. Ei sunt convinși că Bulgaria este curtea lor și pot face tot ce doresc aici, exercitând presiuni asupra guvernului. Nu există nici o altă țară cu care Bulgaria să fi semnat atât de multe acorduri”, a adăugat Abu Assi.

Atât preşedintele comunităţii palestiniene din Bulgaria, dr. Ibrahim Dogmush, cât şi analistul Mohammed Abu Assisusţin că Mossad-ul stă în spatele uciderii compatriotului lor. „Acesta nu este un incident oarecare sau o sinucidere. Victima locuia din luna decembrie la ambasadă. A fost ameninţat, l-au căutat şi el a căutat protecție la ambasadă. Mossad-ul face tot ce vrea în Bulgaria”, au dezvăluit cei doi palestinieni. Decesul bărbatului găsit mort în curtea Ambasadei Palestinei la Sofia a survenit în urma căderii de la un etaj superior al clădirii, indică primele rezultate ale anchetei. Personalul misiunii diplomatice a declarat anchetatorilor că defunctul se numeşte Omar Zayet şi era condamnat la 30 de ani de închisoare în Israel pentru crimă. Nu este exclusă posibilitatea ca victima să fi fost împinsă de la fereastra unuia dintre etajele superioare ale clădirii ambasadei.

www.novini.bg – 27 februarie