2016. március 1

 A munkaügyi bizottság kedvezően véleményezte a SRR és a TVR működését szabályozó törvény módositására hivatott tervezetet

A munkaügyi bizottság képviselői kedvezően véleményezték a Román Rádió Társaság (SRR) és a Román Televizió Társaság (TVR) megszevezését és működését szabályozó törvényt módositó törvénytervezetet, amelyet Georgică Severin szociáldemokrata szenátor dolgozott ki. A szociáldemokrata képviselők úgy vélték, hogy az Igazgatótanács elnöki és a vezérigazgatói tisztségeket külön kell választani úgy a SRR, mind a TVR esetében, miközben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) e törvénytervezet ellen szavazott. Az RMDSZ tartózkodott a szavazástól, mivel véleménye szerint a hatékony ügyvitel e két funkció fenntartása mellett valósitható meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

A tanügyminiszter a fiatal kutatók jövedelemadó alóli felmetését javasolta

A tanügyminiszter a 35 év alatti fiatal kutatók jövedelemadó alóli felmetését javasolta, hogy továbbra is e terülen maradjanak, mi több, ne távozzanak az országból. Adrian Curaj rámutatott: Noha, a kutatásnak ez évre elkülönitett költségvetés egyharmaddal nagyobb a tavalyi büdzséhez képest, szükség van a magánszféra finanszorizására is. Másrészt, dijazzák azokat a kutatókat, akik reprezentativ projektekkel győznek nemzetközi szinten, illetve cikkeket közölnek a nagy hirnévnek örvendő lapokban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Lazăr Comănescu külügyminiszter Hassan Rouhani irán elnökkel találkozott

Lazăr Comănescu külügyminiszter teheráni látogatása alkalmából Hassan Rouhani irán elnökkel találkozott. Lazăr Comănescu üdvözölte a Hassan Rouhani vezette adminisztráció által képviselt nyitott politikát, kihangsúlyozva, hogy Románia fontos partnernek tekinti Iránt, úgy a gazdasági potenciál szempontjából, mind regionális szinten, mivel mindkét ország saját földrajzi övezetében stratégiai poziciót tölt be és hozzájárulhat a sziriai, iraki vagy az afganisztáni problémák megoldásához. A román külügyminiszter részt vett a román-iráni üzleti fórumon, amelyen egyes jelentős román társaságok 49 képviselője az Iránnal való kooperáció felvételéről tárgyalt a mezőgazdaság, kohászat, energia és az autóipar terén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Kisérleti projekt az európi kártya bevezetésére a fogyatékossággal élő személyek számára

Románia további hét uniós országgal együtt kisérleti projektet alkalmaz az európi kártya bevezetésére a fogyatékossággal élő személyek számára. E kártya alapján az illető hét országba utazó fogyatékos személyek ingyen vehetnek részt különböző művészeti-, sport- és kultúrális programokon. Mihaela Ungureanu, a Fogyatékosággal élő Személyek Országos Hatóságának elnöke közölte, hogy augusztusig, kérelmek alapján, mintegy 50 európai kártyát bocsátanak ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)