Concluziile coraportorilor APCE care au fost la Chişinău, publicate pe pagina electronică a APCE

Consiliul Europei aşteaptă de la autorităţile Republicii Moldova implementarea reformelor care să aibă un impact imediat asupra consolidării instituţiilor democratice. recomandarea  afost făcută de coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jónasson, care au făcut săptămâna trecută o vizită de documentare la Chişinău. Potrivit concluziilor lor, o bună parte a cetăţenilor moldoveni nu au încredere în autorităţi, iar tot mai mulţi tineri doresc să plece din ţară pentru că nu văd nicio perspectivă.
Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Victor Pogor – Cetăţenii moldoveni nu au încredere în guvernare, iar Republica Moldova este capturată de oligarhi – au constatat raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jónasson, care s-au aflat la Chişinău săptămâna trecută. Concluziile coraportorilor au fost publicate pe pagina electronică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Coraportorii subliniază că din partea autorităţilor sunt aşteptate reforme care să aibă un impact imediat asupra consolidării instituţiilor democratice. Leskaj şi Jónasson au încurajat autorităţile Republicii Moldova să adopte şi să pună în aplicare reforme anunţate ce ţin de independenţa sistemului judiciar, pluralismul şi independenţa mass media, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea sistemului bancar. Totodată, coraportorii APCE şi-au exprimat dorinţa ca şedinţele de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat, acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă, să fie deschise. În prezent, acestea de desfăşoară cu uşile închise. Deputatul democrat Sergiu Sârbu susţine că autorităţile au început deja realizarea mai multor reforme.
Sergiu Sârbu; Cu siguranţă că /…/ fost de acord că trebuie să continuăm reformele. Noi asta şi facem. De la prima şedinţă a Parlamentului am început să adoptăm legi importante pentru reformarea sectorului justiţiei, şi multe acţiuni, avem Foaia de parcurs în acest domeniu. Noi ştim că are probleme.
Reporter: Pe de altă parte, deputatul PLDM Tudor Deliu menţionează că europenii condiţionează reformele cu reluarea finanţării, însă nu crede că autorităţile vor reuşi să le realizeze:
Tudor Deliu: Să nu uităm că toate cele ce zic ei sunt condiţionate şi de viitoarele finanţări pe care poate să le primească Republica Moldova, aşa că ei n-au spus-o chiar deschis, dar se subînţelege cam aşa: faceţi şi reforme, şi /…/ te doare. Aş vrea să-i cred, dar nu pot să-i cred că vor face fix aşa cum cer cei de la Comisia de monitorizare.
Reporter: Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei în 1995, când şi-a asumat o serie de angajamente, cum ar fi reforma Procuraturii, dar care nu au fost îndeplinite nici până în prezent. Astfel, ea este monitorizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de peste 20 de ani. Premierul Pavel Filip a declarat recent că autorităţile îşi doresc finalizarea etapei de monitorizare, dar experţii de la Chişinău susţin că Republica Moldova încă nu este pregătită pentru aşa ceva.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI