În 12 state americane au loc alegeri primare pentru nominalizarea candidaţilor principalelor două partide la prezidenţialele din noiembrie

Astăzi, în 12 state americane au loc alegeri primare în cursa pentru nominalizarea candidaţilor celor două partide, Democrat şi Republican, la prezidenţialele din noiembrie. Principalii favoriţi par a fi fostul secretar de stat Hillary Clinton şi miliardarul Donald Trump.

De la statele liberale Vermont şi Massachusetts până la statele conservatoare Oklahoma, Alabama şi statul de centru politic Virginia, alegătorii din 12 state americane vor vota astăzi în ceea ce este considerată cea mai mare zi în sezonul electoral prezidenţial. Astăzi ar putea deveni mai clar dacă Donald Trump şi Hillary Clinton se apropie de nominalizarea partidelor lor, republican şi, respectiv, democrat. Super Tuesday îi oferă republicanului Donald Trump ocazia de a trimite un mesaj puternic despre amploarea suportului pe care îl are din partea alegătorilor. Recentele sale victotrii în New Hampshire, Carolina de Sud şi Nevada sugerează că mesajul său antiestablishment are un profund ecou şi, chiar dacă va pierde astăzi, potrivit aşteptărilor, în Texas, statul senatorului Ted Cruz, în cazul probabil în care va câştiga în celelalte 10 state în care vor vota astăzi republicanii, adică în aproape fiecare regiune a Americii într-o singură zi, va fi n poziţia de a se apropia ferm de nominalizare. Un editorial al cotidianului The New York Times spune că domnul Trump a început să facă să devină de domeniul trecutului diviziunile regionale, religioase şi ideologice care au caractetrizat alegerile primare prezidenţiale ale republicanilor. Dacă va câştiga în rândul conservatorilor evanghelici din sudul rural şi al moderaţilor seculari din nord-estul urban, Trump ar dovedi că poate conduce o realiniere şi ar crea ceva nou, o coaliţie Trump. Lupta pentru locul doi al republicanilor dintre Ted Cruz şi Marco Rubio este şi ea una importantă: dacă unul dintre ei ar ieşi în mai multe state pe locul secund, i-ar putea cere celuilalt să iasă din cursă, pentru a-i oferi o mai mare şansă de a-l putea opri pe Trump. Este mai mult vorba despre supravieţuirea celorlalţi candidaţi, spune David Drucker de la Washington Examiner.
David Drucker: Este vorba de asemenea despre a supravieţui psihologiei pierderii. Nu am văzut o cursă ca aceasta de o bună bucată de timp. Poţi avea susţinere financiară şi suporteri care să-ţi fie alături, dar cu cât cineva câştigă mai mult cu atât alegătorii încep să se uite la învingător ca la cineva pe care îl vor susţine, pe care îl pot accepta.
Reporter: În cursa democraţilor aşteptările sunt că Hillary Clinton va câştiga cu multe procente înaintea lui Bernie Sanders în sud. Procentele depind de câtă susţinere va avea în răndul alegătorilor afroameircani. Doamna Clinton ar putea repeta în Georgia şi Alabama performanţa din Carolina de Sud, unde a câştigat 87% din voturile negrilor. Hillary Clinton ar putea depăşi 60% şi în alte state din sud cu o populaţie afroamericană semnificativă – Virginia, Texas, Tenessee şi Arkansas. Procentele contează în mod special pentru că democraţii alocă toţi delegaţii în mod proporţional. Analistul de la Washington Examiner, David Drucker, observă următoarele despre mesajul doamnei Clinton.
David Drucker: Am început deja să vedem că îşi mută mesajul către alegerile generale din noiembrie. Dacă eşti Bernie Sanders, încerci să blochezi acest lucru în orice fel poţi. În ciuda faptului că atârnă scandaluri deasupra capului doamnei Clinton, poziţia ei este foarte bună şi cu cât câştigă mai mult cu atât mai mulţi democraţi care nu au fost prea fericiţi în legătură cu candidatura sa se uită la ea şi spun: bine, aş fi vrut să am mai multe opţiuni, m-am gândit la Bernie Sanders, dar Hillary câştigă. Este probabil cel mai bun candidat al nostru pentru alegerile generale, un candidat care – nu puţini spun – l-ar putea înfrânge în noiembrie pe Donald Trump.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)