NEWSWEEK: Premierul ungar Viktor Orban ameninţă că va construi un gard de-a lungul frontierei cu România

NEWSWEEK (SUA), 29 februarie 2016 – Premierul ungar Viktor Orban a ameninţat duminică cu ridicarea unui nou gard la frontiera ţării din cauza crizei migraţiei din Europa, de data aceasta la cea cu ţara colegă din UE România.
În ultimele luni, guvernul Orban a luat măsura controversată de a înălţa garduri la graniţele Ungariei cu Serbia, Croaţia şi Slovenia, în încercarea de a opri fluxul de emigranţi ce tranzita ţara.
Vorbind duminică în faţa parlamentului, Orban a declarat că a dispus ministrului de interne şi celui al apărării să înceapă lucrul preliminar la proiect şi să-i evalueze fezabilitatea, a transmis postul public german de radio Deutsche Welle.
„Dacă va deveni necesar, noi ne vom apăra în toate direcţiile – din Slovenia până în Ucraina”, le-a declarat Orban parlamentarilor. În cursul discursului său, el i-a acuzat totodată pe „birocraţii UE” că încurajează sosirea emigranţilor şi refugiaţilor pe continent.
Orban a fost un critic important al creşterii imigraţiei în Europa, afirmând în ianuarie că liderii nu ar trebui nici măcar să creadă că migraţia economică a avut vreun aspect pozitiv. „Nu le aduce decât probleme şi ameninţări popoarelor europene”, a declarat Orban.
În octombrie 2015, Ungaria şi vecinii ei Cehia, Slovacia şi Polonia au convenit măsuri poliţieneşti comune pentru întărirea controlului la frontierele Ungariei, ea fiind cel mai sudic stat dintre ele.
Articol de Damien Sharkov
Traducere: Andrei Suba