Manifestaţii comemorative la Chişinău

În Republica Moldova sunt comemorate, astăzi, victimele războiului din Transnistria. Conflictul a început la 2 martie 1992 şi a durat până în iulie, acelaşi an. Separatiştii au fost sprijiniţi de armata rusă, iar conflictul a făcut sute de victime. Mai multe ceremonii de aducere aminte au avut loc astăzi la Chişinău – după cum relatează colega noastră de la Radio Chişinău, Ina Guţu:
-: Am pierdut tatăl copilului. Avea 24 de ani.
-: Tancurile din armata a 14-a au început a împuşca în postul numărul 1 unde noi de aflam. Vreo cinci ani de zile mă învăţam a merge. Noi războiul acesta am fi putut să-l câşitgăm, dar am fost trădaţi. Şi de la asta şi armata a 14-a se află pe teritoriul Moldovei.
-: Am o durere şi îmi pare rău că am luptat pentru o ţară integră, independentă şi azi nu mai este ţara asta. Nu o vedem.
Reporter: Fără îndoială, conflictul armat provocat de forţele separatiste, susţinut deschis de Federaţia Rusă, a marcat destinul Republicii Moldova. Şi astăzi resimţim efectele secesiunii. Istoria le va aranja pe toate la locul lor, dar toată lumea trebuie să ştie că noi nu vom renunţa niciodată să ne reunificăm ţara, pentru că altfel ar însemna să acceptăm o nedreptate şi să nesocotim sângele vărsat de bravii noştri combatanţi la Nistru – se spune într-un mesaj al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Autorităţile de la Chişinău au fost huiduite astăzi la mitingul de comemorare a victimelor războiului de la Nistru din 1992. Premierul Pavel Filip a declarat presei că acest fapt denotă nemulţumirea în rândul populaţiei şi că guvernarea trebuie să recapete încrederea societăţii.