2016. március 4

Klaus Iohannis államfő Corina Creţu európai biztossal találkozott

Klaus Iohannia államfő pénteken Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztossal találkozott. A megbeszéléseken teritékre került témák egyike az ország szegényebb övezeteinek fejlesztésére hivatott, „Kevésbé fejlett régiók” elnevezésű tervezet volt. E program révén az Európai Bizottság támogajta azon régiókat, melyek GDP-je az EU-s átlag 50 százaléka alatt maradt, annak érdekében, hogy hatékonyabban felhasználják az európai forrásokat. A két magas rangú tiszsgéviselő egyetértett az egyes területeken – oktatás, egészségügy – kidolgozott projektek finanszirozásának fontosságával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.04)

Dacian Cioloş miniszterelnök Kolozs megyében látogatott

„Az Európai Unióval fenntartott kapcsolatban Romániának nemcsak jogai, de kötelességei is vannak”, hangsúlyozta Dacian Cioloş. A miniszterelnök pénteken Kolozs megyében látogatott, ahol egy helybeli lakós a Románia által befogandó muzulmán bevándorlókról kérdezte. A román köszolgálati rádió helyi tudósitója szerint a kormányfőhöz kérdését intéző egy tiltakozó volt, egyik politikai párt szimpatizánsa. Válaszában a kormányfő leszögezte: „A menekültek befogadása országunk kötelessége”.”Románia az EU tagja és e minőségében nemcsak jogai vannak, mint például a más országban való munkavállalási jog vagy uniós befektetési forrásokban való részesülés, de kötelességei is vannak. Románia vállalta néhány száz menekült befogadását”, magyarázta Dacian Cioloş. A miniszterelnök pénteken Kolozs és Szilágy megyében látogatott, Vasile Dâncu kormányfő-helyettes kiséretében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.04)

A konstancai határrendészet több mint 600 nagy doboz, bélyegezetlen cigarettát kobozott el

A konstancai határrendészet egy bolgár sofőr vezette tartálykocsiba elrejtett több mint 600 nagy doboz, bélyegezetlen cigarettát kobozott el. A sofőr a gyurgyevói (Giurgiu) vámnál lépett be Romána területére, a rendőrök, akik tudtak az illegális rakományról, Dolj megyében állitották meg, mondotta Marius Niculescu, a tengerparti őrség szóvivője, aki hozzáfűzte, hogy a cigarettát a fekete piacon akarták értékesiteteni. Az illetékes szervek megkezdték a kivizsgálásokat. E bűncselekményért a biróság 5-15 év börtönbűntetést is megállapithat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.04)

Román hivatalosságok az olaszországi románok képviselőivel folytattak megbeszéléseket

A román hatóságok az olasz fővárosban és környékén élő románok képviselőivel a közösség problémáiról, valamint 2016 decemberétől hatályba helyezendő új szavazati rendszerről, a levélszavazásról beszélgettek. A bukaresti hatóságokkal tartott találkozón részt vevő románok fontosnak nevezték a párbeszédet, de véleményük szerint gyakrabban kellene megszerveni és olyan konkrét témákat megvitatni, mint példéul az egészség vagy bűnözés. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.04)

„A TVR nem menhető meg a törvény módositása révén”

Gheorghe Ialomiţianu liberális képviselő szerint a román közszolgálati televizió és rádió működését szabályozó törvény módositása nem megoldás a Román Televizió Társaság (TVR) helyzetére, mi több elbonyolitja a közszolgálati rádió helyzetét is. A TVR esetében a megoldást az új igazgatótanács kinevezése, valamint a kormány pénzügyileg való támogatása jelentené, vélte a képviselő. Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnöknek ama javaslatáról, hogy kezdjék meg a TVR vonatkozóan a fizetésképtelenségi eljárást, Ialomiţianu jó megoldásnak találta, de csakis azzal a feltétellel, hogy ha már kidolgozták az átszervezési programot és amelyet a kormány pénzügyi szempontból támogat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.04)

Rozalia Gănciulescu – Agenţia de Presă RADOR